Liceeni premiați de IPJ Cluj

În prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Universității Babeș-Bolyai și ai Asociației pentru Siguranță Online, 20 de liceeni clujeni au fost premiați vineri, 10 iunie, pentru implicarea și corectitudinea manifestată în cadrul unui studiu de cercetare realizat în scopul stabilirii nivelului de cunoștințe juridice deținute de aceștia în ceea ce privește siguranța din mediul online, dar și pentru aportul adus acestei prime etape din cadrul unui proiect stabilit a se desfășura pe termen lung.

Realizat la inițiativa Asociației pentru Siguranță Online și al unui polițist din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliție, agent principal Sergiu Dodea, demers la care s-a alăturat Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea Babeș-Bolyai, proiectul are ca scop creșterea nivelului de cunoștințe practice și juridice al tinerilor în materie de siguranță online și prevenirea victimizării acestora în mediul online. Obiectivul studiului la care au participat cei 20 de liceeni, dintr-un total de 1302 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, a fost cel al analizei și interpretării informațiilor culese, referitoare la prevederile legale cunoscute de aceștia, conștientizării riscurilor la care sunt expuși în mediul on-line, precum și identificării unor nevoi punctuale de intervenție prin materiale educative, consultanță, terapie sau prin sesizarea autorităților competente ale statului.

„Studiul a condus la evidențierea unor aspecte importante pentru următoarea etapă a proiectului, cea de prevenire, adoptare a unor programe de consiliere și luare a măsurilor necesare limitării victimizării. Astfel – informează IPJ Cluj – 67,1% dintre respondenți afirmă că au fost supărați de câteva ori de către persoane cunoscute, iar 44,1% afirmă că au fost supărați de către persoane necunoscute, cu ocazia discuțiilor purtate online. De asemenea, 10,7% afirmă că situația se întâmplă destul de des cu persoane cunoscute, iar 5,7% afirmă că aceeași situație se întâmplă destul de des cu persoane necunoscute. 50,1% dintre respondenți au afirmat că cel puțin 3 colegi le-au spus că au fost amenințați, hărțuiți, jigniți sau că li s-au trimis materiale cu nuditate pe internet de către persoane necunoscute, iar 8% dintre respondenți au afirmat că cel puțin 6 colegi au relatat astfel de întâmplări. 59,7% dintre respondenți nu discută întotdeauna cu cineva despre lucrurile care îi deranjează în mediul online pentru că nu știu cu cine, 21% afirmă că părinții nu înțeleg lumea online și nu îi pot ajuta, 12,9% nu au încredere în prieteni, 17,7 % afirmă că le e inconfortabil să ceară ajutor profesorilor sau altor instituții, iar 6,3% afirmă că le este frică” – precizează IPJ Cluj.

Cei 20 de liceeni clujeni au fost invitați de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj la sediul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca, „în semn de apreciere a interesului și seriozității exprimate”.

În perioada următoare, Asociația pentru Siguranță Online a anunțat că va publica raportul de cercetare, astfel încât rezultatele studiului vor putea fi consultate online.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut