Burleanu şi fotbalul, vaca şi baletul

Anul viitor vine sfârşitul mandatului lui Răzvan Burleanu la şefia Federaţiei Române de Fotbal şi, deci, sunt programate noi alegeri. Pe asta n-au ghicit-o mayaşii. Îndelung contestat, personaj carismatic, care dă bine pe sticla televizorului scos din priză, dar pe care cei din „Generaţia de (H)aur”, în frunte cu cei mai cunoscuţi cumnaţi din fotbalul autohton, Hagi Gică şi Popescu, nu-l înghit din principiu. Şi există motive destule pentru care Burleanu nu are simpatizanţi înafara rudelor şi a celorlalţi angajaţi de la FRF. Fotbalul românesc este arătat cu degetul mijlociu.

În condiţiile în care Românica a driblat turneul final al Campionatului Mondial din Rusia, e greu de crezut că Burleanu mai are aracet pentru încă un mandat la conducerea FRF. Poate pentru un mandat de arestare la domiciliu. Şi-a dat cu stângul în dreptul, cu dreptul în bară şi cu bara în cap. Cert este că acesta s-a dat peste cap ca humpty-dumpty şi, cum-necum, a scos din joben două amicale pentru „tricolori”, programate luna viitoare, pe teren impropriu. Le-a luat la pachet, în rate, fără dobândă, că a fost ofertă. Două la preţ de unul. Ca la oserul de vechituri. Adversarele sunt două „antichităţi”, Turcia şi Olanda, kitsch-uri pe harta fotbalului, ca şi noi, cu rănile încă supurând după ratarea calificării la mondialul de anul viitor.

Presa centrală s-a grăbit să le eticheteze drept amicale de lux, deşi Turcia, dar mai ales Olanda nu mai sunt de speriat. Fotbaliştii batavi de valoare se găsesc ca fosilele de Tyranosaurus Rex, iar turcii revin la condiţia de odinioară, nu cea de pe vremea lui Baiazid, ci de pe vremea lui Tanju Colak (dacă vi-l mai amintiţi), când stăteau capră chiar şi cu Moldova lui Testimiţianu. Toţi o apă şi-un pământ, turcii nu era mai viteji decât Gibraltarul de astăzi.

Aşa cum am scris în numărul de vineri al ziarului nostru, de lux ar fi fost un amical cu Islanda lui Arne Saknussemm, naţională calificată la Campionatul Mondial, care a confirmat parcursul de la europeanul francez, unde a ajuns până în „sferturi”, după o victorie istorică cu inventatorii fotbalului, englezii. Dar, ironic fiind, nu suntem de nasul Islandei, ajunsă la un nivel la care noi, aşa cum am mai scris, avem nevoie de tuburi de oxigen. Astăzi nu mai putem accesa Islanda cu un simplu telefon, iar pentru un meci cu islandezii ne trebuie viză de performanţă.

M-a apucat râsul când am citit că selecţionerul Cosmin Contra, conştiincios ca un belfer de şcoală nouă, s-a deplasat în Belgia, la mijlocul săptămânii, ca să-i vadă la lucru pe internaţionalii români Alexandru Chipciu şi Nicolae Stanciu, legitimaţi la Anderlecht Bruxelles, dar care evoluează numai la antrenamente şi la serbări câmpeneşti. Campioana Belgiei a înfruntat Paris Saint Germain, în Liga Campionilor, faza grupelor. Contra n-a avut ce nota, întrucât cei doi români au frecat banca de rezerve, ca să nu zic menta, pe toată durata meciului amintit, jucând sudoku. I-a remarcat pe Neymar, Cavani şi Mbappe! Îi vrei la naţionala României?

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie