Burciu (PSD): Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui, un ajutor pentru zona montană

Deputatul PSD de Cluj Cristina Burciu a susţinut o declaraţie politică în care arată că a fost votat proiectul de lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, un act normativ extrem de important pentru populaţia din arealul de munte al României, inclusiv din judeţul Cluj.
“Potrivit legii iniţiate de parlamentarii PSD, a cărei cosemnatară am fost, Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană are drept principal scop facilitarea accesului la finanţare a investiţiilor pentru înfiinţarea acestor centre. Implementarea acestui program va avea ca efect valorificarea superioară a produselor montane, precum şi limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern, precum şi stoparea depopulării zonei montane. Programul va contribui la creşterea şi stabilizarea cantitativă şi calitativă a producţiilor de materii prime, la echilibrarea balanţei veniturilor şi cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reaşeze într-o poziţie mai stabilă şi mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri, dezvoltarea de capacităţi noi de producţie, creşterea locurilor de muncă şi obţinerea de venituri suplimentare la bugetul de stat, prin valorificarea în întregime a producţiei”, se arată într-un comunicat transmis vineri.
Potrivit deputatului PSD, valoarea totală a programului este de 60 milioane euro, pentru maxim de 658 de centre. Fondurile sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
“Această lege vine în sprijinul locuitorilor zonei montane a ţării, respectiv şi a celor din arealul montan al Clujului, care vor putea astfel să îşi valorifice corespunzător produsele obţinute în propriile gospodării. După cum se ştie, viaţa în zonele de munte este deosebit de dificilă, pe fondul dezavantajelor naturale şi a realităţilor sociale existente. Noua lege va veni astfel în uşurarea vieţii ţăranilor locuitori ai muntelui, care se confruntă de ani buni cu scăderea populaţiei tinere, distanţele mari faţă de centrele decizionale şi administrative, izolarea faţă de căile de comunicaţii şi inaccesibilitatea pieţelor de desfacere ale produselor proprii”, mai spune deputatul clujean.
Cristina Burciu susţine că prin legea votată de Parlament se creează un program extrem de util oamenilor, menit să reducă dezechilibrul între zonele mai favorizate şi cele montane, unde trăiesc în prezent peste 3,3 milioane de români, respectiv 15% din populaţia ţării.

Articole din aceeasi categorie