Burcea (CNAS): Numărul Dosarelor Electronice de Sănătate a crescut la peste 10,5 milioane

Peste 99% din serviciile medicale acordate asiguraţilor se validează în prezent electronic, a declarat preşedintele CNAS, Marian Burcea, informează AGERPRES.

Potrivit acestuia, după introducerea obligativităţii utilizării Dosarului Electronic de Sănătate, în urmă cu şase luni, numărul acestora a crescut de la circa 6 milioane la peste 10,5 milioane. Totodată, a crescut şi numărul instituţiilor medicale conectate la DES, ajungând în prezent la peste 11.200, dintre care cele mai multe – peste 10.200 – sunt cabinete de medicină de familie.

„În acelaşi interval de timp, s-au transmis şi s-au stocat în sistemul DES peste 135 de milioane de documente medicale de diverse tipuri şi s-au înregistrat peste 60.000 de consultări ale sumarului de urgenţă. Peste 23.000 de medici au contribuit cu informaţii la dosarele electronice de sănătate. Estimăm că în perioada următoare numărul Dosarelor Electronice de Sănătate nu va mai creşte într-un ritm la fel de rapid ca în ultimele şase luni, deoarece s-au constituit deja dosarele pentru pacienţii care au nevoie frecvent de servicii medicale”, a afirmat Burcea. Reprezentantul CNAS a dat asigurări că acest sistem informatic este construit cu respectarea „celor mai înalte standarde de securitate din domeniu”.

Comasarea cardului de sănătate cu cartea de identitate nu înseamnă risipă, ci economii

În opinia preşedintelui CNAS, Marian Burcea, comasarea cardului de sănătate cu cartea de identitate nu înseamnă risipă, ci, din contră, economii.

„Contrar celor afirmate în spaţiul public, comasarea cardului de sănătate cu cartea de identitate nu înseamnă risipă, ci, din contră, economii. Vor dispărea costurile de emitere, personalizare şi transmitere prin poştă a cardului de sănătate. Comasarea celor două documente va fi avantajoasă şi pentru asigurat, care nu va mai trebui să aibă grijă de ambele carduri şi să se prezinte la medic cu amândouă. S-a formulat întrebarea: de ce nu s-a făcut de la început un singur document comun? Răspunsul e simplu: în momentul în care s-a lansat cardul de sănătate nu eram încă pregătiţi pentru emiterea unui document unic, cu funcţionalitate atât de card, cât şi de carte electronică de identitate. Chiar şi acum, proiectul noii legi este doar primul pas spre documentul unic”, a spus reprezentantul CNAS.

Potrivit acestuia, trecerea la noul card va fi o operaţiune treptată, care se va întinde pe mai mulţi ani. „Este evident că Ministerul de Interne nu va emite deodată milioane de cărţi electronice de identitate, prin urmare cardurile de sănătate în formatul actual vor fi utilizate în paralel cu noile cărţi de identitate. (…) Faptul că respectivul card va fi comun cu un alt document nu înseamnă că abandonăm sistemul cardului sau că cheltuiala cu acest sistem a fost inutilă. Sistemul informatic al cardului va fi în continuare utilizat. (…) Nici banii care s-au cheltuit pentru emiterea cardurilor nu vor fi irosiţi, deoarece oricum aceste carduri au un termen de valabilitate de cinci ani, iar în 2019 vom avea un lot mare de carduri care va expira”, a mai spus preşedintele CNAS.

El a admis însă că ar putea fi necesare noi cititoare de carduri pentru noile cărţi de identitate care vor avea şi funcţie de card de sănătate.

Preşedintele CNAS a spus că zilnic, în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) sunt reportate, în medie, circa 700.000 de servicii medicale, iar în sistemul SIPE, tot zilnic, circa 200.000 de prescripţii. „Rămâne însă o prioritate permanentă pentru CNAS optimizarea funcţionarii sistemelor informatice din platforma PIAS şi modernizarea lor, în pas cu evoluţia tehnologiei informaţiei”, a mai spus preşedintele CNAS.

Articole din aceeasi categorie