Bugetul municipiului a fost adoptat

În valoare de 257 de milioane de euro, bugetul municipiului a fost votat în unanimitate, excepţie făcând două neparticipări la vot. Considerate „corecte şi pertinente” de primarul Emil Boc, aproape toate proiectele propuse de consilierii PSD+ALDE, respectiv 90% dintre acestea, au fost incluse în hotărârea adoptată. Odată ce Opoziţia locală – cea care condiţionase votarea proiecţia bugetare pentru acest an de includerea în proiect a 15 obiective de investiţii – s-a declarat mulţumită, bugetul a fost adoptat fără probleme.

După ce, în urmă cu două săptămâni, grupul PSD+ALDE, i-a solicitat primarului Emil Boc să-şi asume public rezolvarea situaţiei dificile a elevilor de la Şcoala „Iuliu Haţieganu” – care, din cauza lipsei de săli de clasă insuficiente, învaţă în mai multe schimburi – situaţie reclamată de mai bine de 4 ani, prin clarificarea problemei juridice a terenului şcolii şi demararea unei construcţii de 2-3 etaje destinate sălilor de clasă şi 2-3 niveluri de parcare subterană, în cazul în care negocierile în vederea achiziţionării clădirii limitrofe unităţii de învăţământ vor eşua, problema pare rezolvată – cel puţin teoretic.

În cadrul şedinţei de ieri, edilul a declarat că situaţia existentă la „Haţieganu” este o prioritate a municipalităţii, enumerând opţiunile prin care problema s-ar putea rezolva ”Există mai multe soluţii. Cea mai rapidă şi eficientă – dar care nu depinde de noi – ar fi cea de a cumpăra spaţiul de la Telecom, respectiv clădirea Poştei, care ar rezolva mult mai repede problema. Din nefericire, cei de la Telecom nu vor să vândă clădirea, în acest moment. Le-am reiterat oferta şi, până la sfârşitul lunii februarie, aşteptăm răspunsul din partea lor. Dacă problema nu va fi rezolvată prin cumpărarea clădirii, avem alte trei opţiuni: să mansardăm, să construim câteva săli de clasă pe actualul loc de parcare, de aproximativ 1000 de metri pătraţi, să realizăm o structură nouă care să deservească şcoala, pe un teren din vecinătatea halei agroalimentare existente. Utima soluţie este ca, împreună cu Inspectoratul Şcolar să studiem situaţia celorlalte şcoli, pentru a putea găsi săli de clasă pentru elevii de la Haţieganu”, a explicat Emil Boc.

Potrivit edilului, câte un reprezentant al şcolii, al partidelor politice, împreună cu reprezentanţii Primăriei se vor întruni pentru a găsi cea mai bună propunere pe care edilul a promis să o susţină. „Sunt bani suficienţi la capitolul acesta de investiţii, şi pentru alte lucrări, dar această lucrare este o prioritate majoră pentru noi. Sunt bani pentru cumpărarea clădirii – câteva milioane bune de lei -, după cum sunt soluţii şi pentru ceea ce înseamnă începerea lucrărilor pentru o eventuală mansardare sau construire, care nu se termină anul acesta – anul acesta se fac o parte din lucrări, pentru care avem banii necesari”, a mai precizat primarul.

În ceea ce priveşte restul doleanţelor Opoziţiei locale, Emil Boc a declarat: „O bună parte le-am considerat propuneri foarte corecte, pertinente şi le-am inclus în proiectul de buget – inclusiv realizarea unor pasaje pietonale în zona centrală, acolo unde e posibil, subterane, pentru a putea ajuta la descongestionarea traficului, modernizarea toaletelor publice din oraş, precum şi alte propuneri pe care le-au enunţat”, a precizat edilul. „Este pentru prima dată în ultimii cinci ani în care primarul a înţeles să includă propunerile PSD în bugetul municipiului”, a arătat, la finalul şedinţei, liderul consilierilor PSD, Dan Morar.

Amintim că, grupul consilierilor PSD+ALDE au propus analizarea şi includerea în proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018 realizarea a 15 obiective de investiţii. Printre acestea se numără realizarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice pentru construirea unor pasaje pietonale subterane, pe modelul celor existente în oraşele occidentale aglomerate, în intersecţiile intens circulate, aşa cum sunt, spre exemplu, cele din P-ţa Mihai Viteazu, P-ţa Lucian Blaga, P-ţa Avram Iancu sau P-ţa Mărăşti, identificarea unor terenuri pentru realizarea de parcări tip „park and ride”, construirea, respectiv igienizarea toaletelor publice în toate cartierele oraşului, etc. „În măsura în care propunerile grupului PSD+ALDE vor fi analizate şi incluse în proiecţia de buget, ne vom asuma public votarea acestuia”, precizau, în urmă cu două săptămâni consilierii PSD – Dan Morar, Tothfalusi Andras şi Corina Croitoru, alături de aleşii ALDE – Adrian Mureşan şi Mihai Drăgoescu.

Chiar dacă nu toate proiectele propuse de consilierii PSD+ALDE au fost incluse, 90% dintre aceste regăsindu-se în proiecţia bugetară, proiectul bugetului pentru acest an a fost adoptat, fiind votat şi de Opoziţie. Totuşi, reprezentanţii acesteia,precizează că vor monitoriza promisiunile Executivului primăriei şi vor solicita realizarea unui raport, după şase luni, asupra modului în care acestea au fost îndeplinite. „Vom urmări realizarea fiecărui obiectiv propus de noi şi asumate de Primărie”, a subliniat Morar.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie