Bugetul comunei Poieni este fundamentat pe priorităţi investiţionale

Aşezate la confluenţa a trei zone geografice importante – Munţii Vlădesei, Munţii Meseşului şi Depresiunea Huedinului – cele  opt sate ale comunei Poieni au în spate puternice izvoare istorice ce durează de prin anii 1322. E suficient să privim retrospectiv, cu ochiul istoricului, Cetatea medievală Bologa, Castrul roman de aici şi vestigiile romane de la Poieni pentru a contura perenitatea acestor ţinuturi a căror moştenire istorică şi geografică se vrea mereu şlefuită, revigorată şi pusă în circuitul turistic naţional şi european. Desigur, pentru aceste importante şi fireşti proiecte trebuie bani, şi nu puţini, pe care administraţia locală îi aşteaptă an de an prin alocările bugetare. Şi, cum sloganul „Banii nu aduc fericire şi bogăţie dacă sunt… puţini’’, ne-am adresat domnului primar Gheorghe Boca, să vedem cât poate duce bugetul comunei Poieni în 2017.

    – Aşadar, domnule Boca, cu aceeaşi întârziere de 100 de zile aţi primit şi bugetul acestui an, 2017, pe care Consiliul local l-a adoptat, cu mici corecţii, în ultima decadă a lui martie. Cum răspunde el nevoilor de dezvoltare cuprinse în aşa-zisul program de guvernare locală?
– Mai întâi, aş vrea să precizez că suma alocată unităţii noastre este sub nivelul valoric al anului trecut, iar 60% din buget este fundamentat pe banii europeni ce trebuie să finanţeze programele noastre în derulare şi cele ce aşteaptă deschiderea finanţării comunitare şi guvernamentale.
– În cadrul şedinţei de adoptare a bugetului s-au făcut propuneri pentru betonarea şi îngrădirea platformei de gunoi din Poieni, reprezentanţii şcolilor, invitaţi la acest eveniment, au cerut alocări suplimentare, ca şi sănătatea, iar unii consilieri au accentuat necesitatea reabilitării drumurilor, podeţelor şi chiar o riguroasă urmărire a modului cum se plătesc ajutoarele sociale. Cum arată priorităţile investiţionale alimentate de buget în acest an, 2017?
– Ca şi în anul trecut, când am asfaltat 6 km de drumuri la Bologa şi Morlaca, iar alţi 10 km de drumuri forestiere i-am pietruit şi asfaltat,  în acest an, cu fonduri europene, asfaltăm 16,5 km drumuri şi străzi ce însumează peste trei milioane de euro, pentru drumuri forestiere avem 1,5 milioane euro, iar pentru drumurile comunale ( DC-131 şi 126) Traniş – Bologa, respectiv Sîncraiu – Morlaca – Huedin, cu fonduri europene şi guvernamentale asfaltăm aceste trasee destul de bine circulate în ultima perioadă.
Şi pentru a închide capitolul străzi şi drumuri, adaug faptul că de la bugetul comunei am alocat 900 mii lei tot pentru a asfalta unele străzi şi uliţe în localităţile comunei; două miliarde lei am alocat celor 1,2 km trotuare ce vor fi finalizate în reşedinţa de comună, la care avem suplimentări impuse de reabilitarea celor trei podeţe peste Valea Drăganului şi o serie de rigole betonate.
– În 2016 aţi reabilitat acoperişul şcolii din Poieni, iar în acest an pe cel al şcolii din Valea Drăganului. Ce mai cuprinde agenda dvs. în acest sector al învăţământului?
– Pe lângă sumele necesare reparaţiilor curente ale imobilelor şcolare de la Poieni, Valea Drăganului, Bologa, Traniş şi Morlaca, am alocat 880 mii lei pentru reabilitarea şi dotarea spaţiilor de învăţământ din Valea Drăganului, în vederea autorizării acestui sediu începând cu anul şcolar 2017 – 2018.
În structura bugetară mai figurează şi grădiniţa din Valea Drăganului, iar pentru şcoala din Poieni achiziţionăm 25 de calculatoare pentru laboratorul de informatică şi patru table digitale de ultimă generaţie.
– Sănătatea primeşte ceva din bugetul anului?
– Da. Deliberativul a validat propunerea executivului de a aloca 660 mii lei pentru reabilitarea şi extinderea prin mansardare a dispensarului uman, pentru a crea condiţiile necesare cerute de medicina de familie.
– Pe lângă potabilizarea apei din Valea Drăganului, sursă la care se vor conecta în acest an consumatorii din Bologa, unde banii necesari vin de la Ministerul Mediului, aveţi în promovare alte două importante proiecte cu finanţare europeană. Se pare că unul din aceste proiecte îl şi analizaţi cu principali dvs. colaboratori, cel puţin aşa se vede în imaginea ataşată acestui interviu. Pe scurt, despre ce este vorba?
– Despre înfiinţarea reţelei de canalizare în localitatea Valea Drăganului, la care UE alocă 1 milion de euro şi tot atâta bugetul nostru, iar o a doua investiţie de mare valoare arhitecturală, prin tehnici ale reabilitării, vizează Cetatea Bologa, pe care dorim s-o punem cât de cât în valoare cu cele 3 miliarde lei obţinuţi prin proiectul nostru.
Aşadar, iată sinteza priorităţilor investiţionale ale Poieni-ului, o comună cu peste 5000 de suflete, renumită, cândva, prin exploatarea şi prelucrarea pietrei şi a lemnului, dar care dispune şi de un mare areal peisagistic şi cinegetic protejat, peştera Vârfuşorul, moara veche pe apă, rezervaţia cu galerii aurifere din zona Bologa, barajul de acumulare Drăgan şi o Vale a Drăganului în care fascinaţia turismului este mai mult decât provocatoare mai ales acum, în acest anotimp al culorilor neasemuite.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie