BOR respinge noile acuzaţii ale Patriarhului Alexii al II-lea

Purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a respins, ieri, acuzaţiile Patriarhului Moscovei şi al Întregii Ruşii, potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română (BOR) a încălcat spaţiul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse prin reactivarea celor trei eparhii din Republica Moldova, de către Sinodul BOR.

Patriarhul rus a făcut aceste declaraţii ieri, la întîlnirea cu mitropolitul primat Cristofor al Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia. Alexii al II-lea a susţinut că decizia „Sinodului Bisericii Române a fost luată imediat după alegerea lui Daniel în calitate de patriarh al României, care i-a succedat defunctului patriarh Teoctist, decedat în iulie”.

„Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut altceva decît să ia act de reactivarea celor trei eparhii în cadrul Mitropoliei Basarabiei, care au fost recunoscute de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova”, a precizat preotul Constantin Stoica.

La aprecierile Patriarhului Alexii al II-lea, că negocierile între cele două patriarhii desfăşurate recent în Bulgaria nu au dus la rezultatul scontat, iar partea română a fost inflexibilă, preotul Stoica a răspuns că „rezultatul scontat de Patriarhia Rusă ar fi fost ca eparhiile să fie anulate, dar acest lucru nu ţine de Sfîntul Sinod al BOR, atîta vreme cît ele au fost reactivate de către Mitropolia Autonomă a Basarabiei şi recunoscute de către autorităţile moldovene”.

El a mai spus că cele două comisii de dialog ale Patriarhiilor Română şi Rusă nu au stabilit o nouă întîlnire de negocieri, apreciind că aceasta ar fi prematură. „A fost o primă întîlnire, s-au tras nişte concluzii. Partea română a propus dialogul la nivel local, între Mitropolia Basarabiei şi cea a Chişinăului, tocmai pentru a găsi o formulă pentru rezolvarea situaţiei”, a afirmat preotul Stoica.

La întîlnirea din 22 noiembrie, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi ai celei Ruse nu au ajuns la o înţelegere.

Articole din aceeasi categorie