Bodog: Ministerul Sănătăţii va aduce la Cluj un aparat de radioterapie care va fi cel mai performant din ţară

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, anunţat, vineri, achiziţionarea unui aparat de radioterapie care va fi cel mai performant din ţară şi care va funcţiona în Cluj. Aparatul va face parte dintr-o a doua serie de achiziţii de echipamente moderne de radioterapie, care va fi făcută la finalul anului pentru dotarea spitalelor din Craiova, Cluj, Timişoara, Oradea şi Târgu Mureş. O primă serie de astfel de aparate va fi achiziţionată în cursul acestui an, pentru cinci spitale din Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Baia Mare – informează AGERPRES.

“Ce vreau să precizez este că, în paralel cu a doua etapă de achiziţie de aparate de radioterapie, aşa-numitele acceleratoare liniare, se demarează tot aici, la Cluj, construcţia unui buncăr nou, pentru un aparat de radioterapie care va fi cel mai performant din ţară, un aparat de 10 MeV. Proiectul tehnic a fost deja depus la minister. (…) La momentul la care aparatele de anestezie vor fi livrate în toată ţara, voi mai participa la o astfel de recepţie pentru a puncta finalizarea primei părţi a programului de guvernare cu privire la dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România”, a spus ministrul.

Florian Bodog a amintit astfel, în cadrul vizitei sale la Cluj, o serie de achiziţii realizate în cadrul programului Băncii Mondiale de dotare a unităţilor sanitare. Prin acest program, în primele şase luni ale acestui an, Ministerul Sănătăţii a realizat investiţii în valoare de aproximativ 12 milioane euro iar alte investiţii majore în infrastructura de sănătate au intrat în linie dreaptă.

Potrivit lui Florian Bodog, obiectivul strategic al Ministerului Sănătăţii este ca, la finalul exerciţiului financiar 2017-2020, infrastructura de sănătate să fie modernizată şi extinsă la nivelul tuturor spitalelor judeţene, ambulatoriilor de specialitate, dar şi al centrelor de primiri urgenţe.

“Toate aceste investiţii se realizează pe programul Băncii Mondiale. Ştiţi că la învestitura mea, eu am recepţionat un program al Băncii Mondiale care era blocat, din care nu s-au consumat bani, ceea ce punea în pericol continuitatea acestui proiect. L-am deblocat şi primele rezultate au început să apară”, a declarat vineri, la Cluj, ministrul sănătăţii.

Astfel, au mai fost achiziţionate 277 de maşini de anestezie, destinate blocurilor operatorii din aproximativ 50 de unităţi sanitare. Au fost finalizate procedurile de furnizare a echipamentelor medicale necesare pentru unităţile de primiri urgenţe din 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale judeţene, spitale de pediatrie şi spitale de suport. Este vorba despre echipamente de monitorizare, ventilatoare, ecografe, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproape 4 milioane de euro. Totodată, Ministerul Sănătăţii este în proces de achiziţionare a unui număr de 12 aparate computer tomograf (CT) şi a 21 de aparate de rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Dotarea cu echipamente de diagnostic imagistic se va face pentru toate spitalele judeţene, regionale şi universitare care nu dispun, în prezent, de aceste servicii moderne de diagnostic.

Articole din aceeasi categorie