Boc nu vrea să renunţe la metrou

Primarul Emil Boc nu renunţă la ideea construirii unui metrou la Cluj-Napoca. Edilul a declarat că municipalitatea pregăteşte studiul de prefezabilitate pentru metrou şi că se caută un consultant care să îl redacteze.

Potrivit primarului, o firmă japoneză şi-a exprimat intenţia de a realiza investiţia. „Studiul de prefezabilitate este în faza de pregătire, ne trebuie un consultant care să îl redacteze pentru că nu am mai făcut aşa ceva, în afară de Bucureşti nu a mai făcut nimeni metrou în ţara asta. Avem nişte japonezi interesaţi să poarte o discuţie cu primăria. Ne-au trimis o scrisoare de intenţie pentru a discuta despre posibilitatea unui viitor metrou la Cluj”, a afirmat Boc, precizând că municipalitatea a lansat o invitaţie la discuţii.

Deşi aceasta este strategia municipalităţii, primarul a admis că clujenii nu sunt dispuşi să renunţe la autoturisme în favoarea transportului public. „Încă nu suntem pregătiţi mental să ne schimbăm spre mijloace alternative de transport. Ar trebui să avem o linie de metrou din Floreşti şi până la aeroport sau Apahida, o linie principală, care să-ţi descongestioneze traficul pe axa est-vest şi să-ţi permită descongestionarea reală şi prioritizarea transportului în comun”, a subliniat Boc.

Totodată, edilul a subliniat că administraţia locală s-a axat, în ultima perioadă, pe prioritizarea transportului în comun şi pe confortul pietonal. „Noi suntem printre oraşele care au luat spaţiul maşinilor şi l-au dat pietonilor – în Piaţa Unirii, circulaţia a fost luată. Suntem un oraş care merge în această direcţie de a da înspre cetăţeni, înspre spaţii publice, spaţiile care sunt cu caracter public şi de a prioritiza transportul în comun. Pentru noi asta e şi o provocare să mai finalizăm câteva lucruri precum pasajele subterane, centura metropolitană, care ne vor ajuta mult mai mult să punem în practică această direcţie de mobilitate alternativă bazată nu pe maşină”, a conchis Emi Boc, precizând că metroul este o soluţie pe termen mediu şi lung.

A.S.

Articole din aceeasi categorie