Boc cere IŞJ începerea graduală a cursurilor şcolare

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, i-a cerut inspectorului şcolar general al judeţului ca şcolile din zona centrală a oraşului să înceapă, dimineaţa, cursurile la ore diferite, între 08,00 şi 09,00, pentru a reduce astfel aglomeraţia care se creează, zona centrală din oraş fiind efectiv blocată în fiecare zi, la începutul şi finalul cursurilor, în timpul anului şcolar.

Primarul i-a cerut inspectorului şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, luni, în cadru şedinţei Consiliului Local, să se implice în rezolvarea acestei situaţii.

„Avem nevoie să ne conjugăm eforturile şi să încercăm ca până la 1 octombrie să impunem conducerilor şcolilor şi liceelor din zona centrală a oraşului să-şi modifice ora de începere a cursurilor. Doar în această modalitate vom reuşi să degrevăm, atât cât este posibil, din aglomeraţia existentă la începutul anului şcolar în centrul Clujului. (…) Este în beneficiul tuturor, de bun simţ, şi cred că nu este greu să solicităm, după un program pe care dumneavoastră să îl gândiţi cu conducerea şcolilor, să-şi gradeze sosirea la şcoală dimineaţa – 7,30, 8,00 8,30 şi 9,00′, a declarat Emil Boc. Edilul a amintit că “atât cât a a stat în puterea autorităţilor locale s-a făcut”, prin asigurarea unui transport în comun cât mai eficient şi pentru găsirea unor soluţii de infrastructură care să fluidizeze circulaţia. La rândul său, Valentin Cuibus a declarat că această măsură a fost luată deja pentru unele dintre şcolile din zona centrală şi că inspectoratul este deschis pentru rezolvarea acestei situaţii. ‘Încă din cursul anului trecut am stabilit să începem cursurile la 7,30, 8,00, 8,30 pe zona Şincai, Racoviţă, Reformaţi. Vom încerca să mergem în continuare. Sigur, aici e o reţinere serioasă din partea părinţilor. Dar va trebui să impunem aceste lucruri. Cred că lucrurile se pot aşeza’, a spus Cuibus. Şeful IŞJ Cluj a amintit şi că, din acest an, a fost suplimentat numărul claselor pregătitoare de la şcolile din cartiere, pentru a-i încuraja pe părinţi să aleagă o şcoală în apropierea locuinţei.

„Lumea a început să înţeleagă că la învăţământul primar cel mai important lucru este învăţătorul. E mai puţin importantă locaţia pentru că avem şcoli foarte frumoase şi foarte bune şi în Gheorgheni, Mănăştur, Mărăşti şi peste tot. Problema cea mai importantă este învăţătorul, să aducem oameni cât se poate de competenţi şi marea majoritate a profesorilor pe care îi avem sunt dedicaţi şcolii, lucru care se vede din rezultatele şcolilor”, a mai spus inspectorul.

În zona centrală a oraşului Cluj-Napoca funcţionează peste 10 şcoli cu clasele 0-XII, însumând aproximativ 10-12 mii de elevi. Mulţi dintre copiii care merg la aceste şcoli, mai ales cei din ciclul primar, sunt aduşi la şcoală de părinţi cu maşina.
În condiţiile în care adresabilitatea către aceste şcoli a fost foarte mare în ultimii ani – oamenii ajungând să-şi facă viză de flotant în zonă pentru a putea înscrie copiii la şcoli de aici, considerate mai bune decât cele de cartier – la ora începerii cursurilor străzile din centru sunt blocate pentru aproape o oră. Totodată, clase cu predare în limbi străine sau cu profil artistic (muzică, dans) se află în zona centrală.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Boc cere IŞJ începerea graduală a cursurilor şcolare

  1. Unu'

    Inepția țărănușului din Răchițele care a făcut din suprapopularea Clujului politica sa personală ( doar gîndiți-vă cîte autorizații de construcție și dări în primire de blocuri scumpe s-au făcut ), nu poate fi acoperită cu paleative. Clujul e suprapopulat, Clujul e congestionat, Clujul e prost gestionat. Avem nevoie de un edil adevărat în locul glumei de om care ne-a adus în starea în care ne aflăm, nu doar pe noi Clujenii, ci pe noi toți, ca țară.