Siguranța e un drept uman!

Prevenirea și combaterea violenței de gen în rândul persoanelor refugiate

Cluj-Napoca a fost gazda unui eveniment de importanță majoră, reprezentând un adevărat simbol al solidarității și acțiunii comunitare, și anume masa rotundă pe tema “Prevenirea și combaterea violenței de gen în rândul refugiatelor din Ucraina”, organizată de Fundația Sensiblu și UNHCR (Agenția ONU pentru Refugiați), cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ADI ZMC).

Evenimentul care a adunat reprezentanți ai autorităților locale, organizații pentru drepturile femeilor și ale refugiaților, experți în domeniul violenței de gen și membri ai comunității, reprezintă o dovadă clară a necesității urgente a unor astfel de întâlniri. Într-o lume marcată de conflicte, migrație forțată și incertitudini, violența de gen a devenit o problemă globală care afectează milioane de femei și copii. Este esențial să ne reamintim că violența de gen nu cunoaște frontiere sau granițe. Ea afectează femeile din toate culturile, clasele sociale și comunitățile, iar refugiatele ucrainene nu fac excepție. Cu milioane de oameni care trăiesc în situații de criză, aceste întâlniri devin platforme esențiale pentru a oferi sprijin, a împărtăși expertiză și a dezvolta programe care să protejeze și să ofere ajutor victimelor.

Cu un palmares remarcabil, ADI ZMC a fost unul dintre pionierii luptei împotriva violenței de gen în Cluj-Napoca, înființând unul dintre primele adăposturi în anii 2000. ADI ZMC este o structură asociativă, cu 20 de localități în componență și reprezintă una din cele mai dezvoltate structuri în ceea ce privește furnizarea de servicii sociale. Se axează pe mai multe teme principale, cum ar fi incluziunea socială, gender based violence și mai nou, migrație. Este un model inovator și unic în România prin acoperirea întregii zone metropolitane. În cadrul evenimentului, ADI ZMC a anunțat, în premieră, că prin intermediul unuia dintre proiectele lor de amploare, finanțat prin fonduri norvegiene, intenționează ca anul viitor să achiziționeze două locuințe care să fie destinate victimelor violenței de gen de la nivelul zonei metropolitane. Aceste locuințe vor fi achiziționate în cadrul unui proiect care se adresează în principal comunității Pata Rât, dar vizează ca în timp să crească grupul căruia se adresează.

Proiectul ‘Furnizare de sprijin și servicii specializate pentru supraviețuitoarele violenței de gen’

În cadrul evenimentului, Cristina Horia, Președinta Fundației Sensiblu, a prezentat istoricul fundației și colaborarea acesteia cu ADI ZMC în cadrul proiectului ‘Furnizare de sprijin și servicii specializate pentru supraviețuitoarele violenței de gen’. Acest proiect, desfășurat între 1 Ianuarie și 31 decembrie 2023, își propune să crească gradul de conștientizare a violenței bazate pe gen, oferind servicii de consiliere pentru refugiatele din București, Suceava, Cluj-Napoca, Galați, Constanța și Vâlcea.

Acest proiect a început într-un context special, cel al războiului și e, de fapt, o continuare a ceea ce început în septembrie 2022, căci războiul continuă. Peste 3,4 milioane persoane au sosit sau au tranzitat România de la începutul războiului din Ucraina și în continuare au nevoie de suport. Majoritatea refugiaților sunt femei și copii și ei se confruntă cu riscuri mai mari de siguranță și protecție, iar asta se întâmplă din cauza strămutării, tot procesul fiind învăluit într-o mare incertitudine. În cadrul acestui proiect facem partea de management de caz pe zona de violenței de gen, servicii de audiență socială și juridică, activități de conștientizare pentru a sensibiliza refugiații și comunitățile acestora, sesiuni de empowerment, training de autoapărare. Pentru noi e foarte importantă crearea comunității, crearea spiritului de comunitate și sentimentul de apartenență. Vrem să creăm solidaritate.” a declarat Cristina Horia.

Cristina Horia a explicat, de asemenea, în detaliu, ce înseamnă violența de gen, subliniind că aceasta reprezintă orice act comis împotriva voinței unei persoane bazat pe norme de gen și relații inegale de putere, constituind o încălcare a drepturilor omului. Violența de gen afectează sănătatea fizică și mentală, dreptul la libera exprimare și dreptul de a nu fi supus torturii și pedepselor inumane, cu consecințe grave asupra victimelor, familiilor și comunităților acestora.

Rezultatele proiectului au fost remarcabile, cu 95 de sesiuni de conștientizare în care au participat 1653 de persoane, peste 3200 de participări la grupurile de suport și chiar o plângere penală depusă într-un caz de abuz. S-au oferit și consiliere individuală și „chituri de demnitate” pentru femeile refugiate.

Vocea comunității ucrainene

Un moment deosebit al evenimentului a fost intervenția Olgăi, o mamă ucraineană și o membră activă a comunității, care a ales Clujul drept a doua casă. Ea a vorbit despre experiența sa în cadrul întâlnirilor Women’s Café, care oferă un spațiu sigur pentru femeile refugiate să discute despre experiențele lor și să beneficieze de sprijin. Multe dintre aceste femei au trecut prin abuzuri din partea proprietarilor la care stăteau în chirie sau au fost victime ale violenței de gen, chiar dacă sunt la distanță de țara și de partenerii lor: “Când încep o săptămână nouă femeile abia așteaptă ziua de vineri, când se organizează aceste întâlniri. În cadrul acestor întâlniri uităm de toate problemele noastre, de neajunsuri și de suferințe și suntem în acel moment, mai bucuroase” a declarat Olga.

Alți specialiști din diverse domenii au luat cuvântul, având, desigur, în centrul discuțiilor, prevenirea și combaterea violenței de gen în rândul refugiaților ucraineni. Prezența UNHCR a adus un apel global pentru investiții în prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Alte aspecte esențiale au fost abordate, precum monitorizarea electronică a violenței domestice, serviciile de sprijin pentru refugiați, gestionarea imigrației și integrarea copiilor refugiați în sistemul de învățământ. De asemenea, a fost evidențiată contribuția vitală a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă în facilitarea integrării refugiaților pe piața muncii, oferindu-le oportunități pentru un trai independent și demn. Această adunare a personalităților și a experților din diferite domenii relevante a evidențiat angajamentul comun pentru soluționarea unei probleme complexe și pentru sprijinirea refugiaților ucraineni în dificultățile lor. Este clar că, prin cooperare și expertiză, putem face schimbări semnificative și putem oferi un viitor mai bun celor care au nevoie de protecție și sprijin.

Fundația Sensiblu, partener al UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați în problema violenței de gen în România, continuă, și în acest an, să sprijine refugiații din Ucraina aflați în situații de risc de violență de gen prin furnizarea de servicii de suport psihosocial și consiliere juridică, sesiuni de consolidare a capacităților (instruiri) pentru autoritățile centrale și locale, voluntari, servicii de sănătate și coordonatorii centrelor de cazare privind fenomenul violenței bazate pe gen, dar și activități de advocacy instituțional.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut