Biomasa va fi utilizată şi în municipiul Gherla

Producerea de biomasă reprezintă un domeniu în plină expansiune datorită creşterii interesului pentru sursele alternative de energie. După cum se ştie, o sursă de energie regenerabilă este şi biomasa, care poate fi arsă pentru a genera căldură şi electricitate, fiind denumită „combustibil cu carbon neutru”. În condiţiile scumpirii energiei electrice, şi pe meleagurile noastre tot mai mulţi consumatori (mai ales cei mari) încep să utilizeze biomasa, chiar dacă încă numai în faza de tatonare. Mihai Rusu, managerul Spitalului de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie (unitate medicală privată) de pe strada Fizeşului nr. 18 din Gherla, a hotărât utilizeze această resursă energetică. Domnia sa crede că punerea în practică a acestui proiect va juca un rol important în buna funcţionare a spitalului, deşi investiţia pentru o astfel de instalaţie este mare. În jurul spitalului de la marginea oraşului există un teren de 20 hectare, o sursă bună pentru biodegradarea deşeurilor şi reziduurilor din agricultură, inclusiv substanţele vegetale şi animale.

Pacienţii Spitalului de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie (veniţi aici din toate colţurile ţării, din Galaţi până în Maramureş) beneficiază de facilităţile oferite de factorul natural – apă minerală de mare concentraţie, clorurată, sodică şi nămolul adus de la locul denumit „Sărătura” de pe dealul „Brădet” din împrejurimile municipiului Gherla -, dar şi de condiţii bune de cazare şi tratament. Spitalul dispune şi de un Pavilion cu doua bazine acoperite (unul cu apă dulce, altul cu apă sărată), precum şi de un bazin cu apă dulce în aer liber.

Printre investiţiile viitoare se află şi extinderea spaţiului, un proiect aflat deja în vizorul managerului, astfel că, încet, încet unitatea din vecinătatea fostei Fabrici de cărămidă devine o adevărată microstaţiune balneoclimaterică.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie