Bicicliştii, amendaţi de poliţişti

Polițiștii au aplicat biciliștilor peste 3.000 de sancțiuni contravenționale, dintre care peste 2.000 de avertismente, pentru abateri la legislația rutieră, în urma unei acțiuni desfășurate la nivel naţional.

Potrivit IGPR, la data de 24 mai, peste 2.000 de polițiști au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști. În urma acțiunii, polițiștii au aplicat 6.817 sancțiuni contravenționale, atât conducătorilor auto, cât și bicicliștilor. Acestora din urmă le-au fost aplicate 3.109 de sancțiuni, dintre care 2.067 de avertismente. Cele mai frecvente abateri constatate au fost pentru circulația pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent- reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă (531) și pentru circulația pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice (168).

Poliția Română reaminteşte celor care circulă pe drumurile publice cu bicicleta că aceasta trebuie să fie prevăzută cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, și cu sistem de avertizare sonoră. De asemeni, bicicleta trebuie să fie echipată pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

„Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător ● Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni ● Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic ● Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie nici un autovehicul ● La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta ● Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă ● Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul ● Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice ● Poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața ● Circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers” – atenţionează poliţiştii. Totodată, aceştia atrag atenţia că un copil în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie