Berlinale 2018 România prezentă în trei secţiuni majore! Adina Pintilie, absentă de la Gopo, cu ochii însă pe Ursul de Aur!!!

Încet, încet ne apropiem de ceva va fi la Cluj – Napoca, nu peste mult timp, TIFF – ul. Până atunci mai sunt pe rol festivalul de la Berlin – în plină desfăşurare la ora când dvs. citiţi rândurile de faţă, decernarea statuetelor Oscar (4 martie), GOPO Awards (producţia naţională de filme, gala în 19 martie), Cannes (8- 19 mai), apoi mult aşteptatul TIFF (25 mai – 3 iunie).

Şi acum despre Berlinale 2018, acolo unde ţara noastră este prezentă în trei secţiuni importante (competiţia oficială, Panorama, Forum), plus Berlinale Talents şi Critic’s Week, o prezenţă cum de mult timp nu am mai avut parte.

Voi începe cu secţiunea cea mai importantă, competiţia oficială. Prima surpriză, plăcută pentru noi, vine din chiar nominalizarea filmului Nu mă atinge – mă, debut în lungmetraj al tinerei regizoare Adina Pintilie. Practic, este prima femeie regizor din România ce intră pe lista celor care au şanse să câştige Ursul de Aur, în competiţia oficială figurând câteva nume de top precum Steven Soderbergh (Statele Unite), Wes Anderson (Marea Britanie) sau Gus Van Sant (tot Statele Unite). Reversul ? Adina Pintilie nu se regăseşte cu această peliculă printre filmele eligibile de la premiile Gopo. Ceva tipic românesc, pot doar spune. Trist pentru că pe lista Gopo se află filme care nu au nici un merit. Voi reveni asupra filmului românesc în cursul săptămânii viitoare.

Nu mă atinge-mă (România 2017) este pelicula cu un singur personaj principal, intimitatea. Intimitatea între avantaje şi dezavantaje, niveluri ale intimităţii, regres sau nu social. Şi despre intimitate ‘vorbesc’ trei personaje, o femeie şi doi bărbaţi, toţi trei prinşi într-o poveste credibilă, reală.

În secţiunea Panorama, România este reprezentată de pelicula Lemonade, regizoare Ioana Uricariu. În fine, în secţiunea necompetiţională Forum, filmul selecţionat este Fotbal infinit, în regia lui Corneliu Porumboiu.

Să vedem şi celelalte secţiuni… În Generation Kplus, avem două pelicule, De Natura (regia Lucile Hadzihalilovic) şi Trois reves de jeuneusse (regia Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer), filme realizate în cadrul proiectului de rezidenţă internaţională în creaţia audiovizuală-

Berlinale Talents înseamnă selecţia a 300 de tineri talentaţi şi promiţători (din cca 4000 !). Pentru România 2018 numele luate în vizor sunt Alina Grigore (scenaristă, regizoare, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film) şi Mihaela Popescu (regizor, editor). Cu menţiunea că Mihaela Popescu este prezentă şi în Woche der Kritik Berlin cu pelicula În pronunţare.

Patru sunt actriţele românce prezente în producţii străine ale secţiunii Generation 14plus, mă refer la Cosmina Stratan şi Dana Marineci (în filmul Cobain; coproducţie Olanda, Belgia, Germania), respectiv Alexandra Suciu şi Graţiela Bădescu (în producţia Fortune).

Nu putea lipsi de la Berlin, nu avea cum, regizorul Călin Peter Netzer, de data aceasta membru în juriul care va desemna cel mai bun film de debut. Sper că nu am omis pe nimeni.

În 24 februarie, îi vom cunoaşte pe fericiţii câştigători ai Urşilor (unul de Aur, restul de Argint).

Revin asupra unei idei, România are o prezenţă cum de mult timp nu a avut. Semn că lucrurile ar sta bine. Ar sta… Reversul, pentru că există un revers, ţine de absenţa titlurilor de mai sus între filmele eligibile pentru premiile naţionale Gopo. Şi cred că acest lucru ni se întâmplă numai nouă.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie