Belşug de legume şi fructe în piaţa din Gherla

Ne găsim la începutul toamnei, sezon de vîrf în legumicultură şi pomicultură. Nu întâmplător, pieţele oraşelor noastre sunt pline cu produsele sprecifice anotimpului. Este perioada conservelor, iar locuitorii oraşului respectă tradiţiile aprovizionării pentru iarnă, chiar dacă marile magazine sunt pline şi în anotimpul friguros cu astfel de produse. Gustul de acasă, însă, este mai valoros şi mai de apreciat, asta ştim cu toţii. Noi am urmărit situaţia aprovizionării pe piaţa agroalimentară din vecinătatea Gării CFR din Gherla, unde şi la sfârşitul săptămânii trecute a fost mare aglomeraţie, cu toate că în urbea de pe Someş ziua de piaţă este luni. Prin grija Primăriei, acolo au fost amenajate recent peste o sută de mese multicolore, astfel că pieţarii dispun de condiţii civilizate de prezentare a mărfurilor. Pentru desfacerea produselor lactate s-a construit o hală, unde omul găseşte produse de bună calitate, depozitate corespunzător. Aici vin cu caş, brânză sau smântână producătorii din localitate, dar şi din Bistriţa Năsăud (Târlişua sau Spermezeu).

Zilele trecute, pe piaţa gherleană cel mai bine au trecut vinetele. Gospodinele din Gherla (dar şi din împrejurimile municipiului) cumpărau şi câte 50-60 kilograme pentru pus la iarnă. Preţul kilogramuluia variat întrte 3-3,50 lei. Mai jos nu lăsau producătorii (mai ales cei din Jucu). Şi roşiile se bucură de mare căutare. Kilogramul este tot la 3,50 lei.

Curios, de câteva zile au dispărut fermierii olteni (în alţi ani rămâneau până la începutul lunii octombrie). Probabil că răcirea vremii de la începutului lunii septembrie i-a speriat şi au plecat acasă. La fel şi lebeniţarii – sezonul lor a trecut. Însă au reveinit cu prune, mere, pere şi piersici agricultorii din localitatea bistriţeană Cireşoaia, care se plâng din cauza înjumătăţirii producţiei de fructe (aşa a fost şi cu cireşele şi vişinele) din cauza frigului din luna aprilie. Acuma au de suferit şi cumpărătorii, care trebuie să scoate mai mulţi bani pentru un kilogram de prune (3 lei) sau piersici (chiar şi 3,50 lei). Încet – încet ies la piaţă şi pomicultorii din Gherla şi din Mintiu Gherlii, care au, oricum, preţuri mai rezonabile.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie