Beliş. TABĂRĂ NAŢIONALĂ DE PREGĂTIRE A VOLUNTARILOR DE CRUCE ROŞIE

DSC_0242   Aici, pe înălţimile Apusenilor, nu departe de lacul Fîntînele, s-a deschis cea de-a cincea ediţie a Taberei naţionale de pregătire a voluntarilor de Cruce Roşie pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, ce se desfăşoară în perioada 29 iulie – 4 august 2013. La festivitatea de deschidere au participat: primarul comunei Beliş, Viorel Crainic, care a adresat salutul de bun venit tinerilor participanţi la pregătirea pentru salvarea de vieţi omeneşti, preşedintele Crucii Roşii Cluj, Mircea Dejeu, reprezentanţii ISU Cluj, ai Jandarmeriei, Salvamont – Salvaspeo şi Cercetaşii creştini Cluj. Tabăra este amplasată pe un platou de peste 20 de mii de metri pătraţi, pus gratuit la dispoziţia organizatorilor de conducerea comunei. Au fost montate opt corturi pentru cazarea celor 60 de participanţi, sosiţi din judeţele Argeş, Arad, Braşov, Bihor, Cluj, Iaşi, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare; sala de mese şi cursurile sînt asigurate de un mare cort militar, iar bucătăria de campanie şi depozitul de alimente şi mDSC_0256ateriale sînt împrumutate tot de la unităţile clujene din subordinea Ministerului Apărării. Apropo de bucătărie, aici am purtat şi scurtul dialog cu coordonatoarea programului de pregătire, doamna Simona Bratu, care pregătea o gustoasă ciorbă de varză, zarzavat şi afumătură, un cazan de cartofi răntăliţi, acoperiţi cu friptură de porc, lîngă care a pus şi o salată de roşii, în timp ce ţinea şi o adevărată… conferinţă de presă, din care am reţinut: cDSC_0266ă actuala ediţie a taberei este una jubiliară, deoarece se află în al cincilea an de organizare în această frumoasă comună montană; că tabăra poartă numele iniţiatorului, Paul Constantin Ţăranu, care şi-a pierdut viaţa într-un stupid accident, în fine, că programul se desfăşoară atît pe palierul practicii cît şi al teoriei.

Prima zi a avut o adevărată ţinută cazonă prin faptul că specialiştii în uniformă au susţinut prelegerile – colonelul Pavel Baltaru de la ISU Cluj şi căpitan Mariana Barbu, din cadrul jandarmeriei -, partea a doua a zilei fiind rezervată problemelor gospodăreşti, adică montarea duşurilor şi a tot ceea ce aparţine de grupurile sociale. Meşteri-făurari au fost tineri şi tinere, elevi şi studenţi, care-şi petrec vacanţa în acest interesant program, din care nu lipsesc călătoriile pe hartă şi pe teren, concursul ,,Căutătorii de comori’’, bazat pe următoarele principii: voluntariat, umanitate, unitate, imparţialitate, universalitate, neutralitate şi independenţă.

O altă serie de activităţi se vor desfăşura în colaborare cu echipele Salvamont, în zone greu accesibile, se va organiza o tabără de sinistraţi şi tehnici de supravieţuire, cu participarea şcolii Flo Adventures, cu amplasare în pădurea din zona sudică a lacului de acumulare. În a doua parte a săptămînii se vor face simulări cu Ambulanţa, ISU, Jandarmeria montană şi căutări cu cîini dresaţi, la care îşi vor aduce contribuţia şi cîţiva membri ai Clubului de radio Transilvania.Tinerii cursanţi vor organiza acţiuni de marcări turistice şi de ecologizare şi igienizare a zonei barajului Fîntînele.

Programul începe la ora 7 şi se încheie la ora 22; tabăra a fost conectată la reţeaua electrică, are internet, saci de dormit pentru eventualele nopţi reci, iar societatea de salubrizare Brantner – Vereş a oferit 300 de saci pentru asanarea zonei amintite. La despărţire, primarul Viorel Crainic le va oferi participanţilor o cină festivă ,,A la Beliş’’!

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare