BBC: Cameron i-a adresat un ultim apel lui Merkel înainte de referendum pentru limitarea libertăţii de mişcare în UE

Cu câteva zile înainte de referendumul din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană, fostul premier David Cameron i-a adresat un ultim apel cancelarului german Angela Merkel pentru limitarea libertăţii de mişcare a persoanelor, relatează sâmbătă BBC, potrivit Reuters, scrie AGERPRES.

Britanicii au votat la 23 iunie în favoarea ieşirii din UE, chestiunea imigraţiei şi a controlului asupra libertăţii de mişcare a persoanelor din blocul comunitar fiind una dintre temele cheie în campania taberei favorabile părăsirii UE.

În contextul în care îngrijorările privind imigraţia păreau să încline balanţa în favoarea Brexit-ului, BBC relatează că David Cameron, care a demisionat după referendum, i-a telefonat Angelei Merkel pentru a o întreba dacă este dispusă să emită o declaraţie împreună cu alţi lideri din UE prin care să anunţe concesii privind libertatea de mişcarea în cazul în care Marea Britanie ar fi decis să rămână în UE.

Ideea a fost abandonată în cele din urmă. BBC susţine că Merkel i-a spus lui Cameron la un summit UE după referendum că nu poate exista niciun compromis în privinţa libertăţii de mişcare în cadrul blocului comunitar.

Chestiunea imigraţiei rămâne unul dintre punctele controversate înainte de negocierile Marii Britanii cu UE privind relaţia cu blocul comunitar după Brexit.

Ministrul britanic de externe Boris Johnson a declarat vineri că “nu are nicio îndoială” că poate fi obţinut un echilibru între accesul general la piaţa unică europeană şi libertatea de mişcare.

Articole din aceeasi categorie