BATRA 2019 – Bienala de Arhitectură Transilvania

Expoziţia celor mai bune proiecte înscrise în concursul de arhitectură pe pietonala din Unirii, ateliere de făcut turtă dulce pentru copii, dezbateri și prezentări pe teme de implicare socială precum ”Ambulanța pentru Monumente”, sau „Via Transilvanica” sunt doar câteva dintre evenimentele din cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA), care a debutat cu vernisajul lucrărilor înscrise în concurs, care pot fi văzute până în 25 noiembrie.

Lucrările înscrise în concursul Bienalei se încadrează în următoarele tematici: * Arhitectura locuinței individuale * Arhitectura locuințelor colective * Arhitectura dotărilor comunitare și de producție * Arhitectura spațiului public * Arhitectura patrimoniului cultural * Rural * Arhitectura spațiului interior și scenografie * microarhitectură / Arhitectura temporară * Design de obiect * Proiecte culturale / Inițiative / Experimente.

Un al doilea punct de oprire în programul Bienalei este Expoziția Galei Bienalelor de Arhitectură, de la Iulius Mall, unde sunt expuse lucrările a zece anuale sau bienale de arhitectură din România: Bienala Națională de Arhitectură 2018, BETA 2018 – Bienala Timișoreană de Arhitectură, BA_DA2018 – Bienala Dobrogeană de Arhitectură, Anuala de Arhitectură București 2019, Anuala de Arhitectură Oltenia 2017, Arhitectura.6 – ediția 2018, Anuala de Arhitectură Muntenia Vest, Regionala de Arhitectură Moldova, Anuala Argeș-Prahova, Concurs Case tip – Consiliul Judeţean Maramureș.

Tururi ghidate

În 9, 10 și 11 noiembrie vor avea loc tururi ghidate prin oraș. De data aceasta, au fost alese construcțiile reprezentative pentru arhitecții cărora li s-a decernat Opera Omnia la edițiile anterioare BATRA: Vasile Mirea – în 2013, Pakey Lajos – în 2015, George Cristinel – în 2017. Turul va fi prezentat în limba română și în limba maghiară de arhitectul. Szabolcz Guttmann și va avea ca punct de pornire Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Participarea la tururile ghidate se face prin înscrierea în formularul disponibil la adresa https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeg7zc04qu180qcXToKDD1fZ3QI4bc8Aebv_v-m1ppSXUDD5g/viewform.

Atelier de făcut turtă dulce

Sâmbătă, 9 noiembrie, poate fi vizitat Căsuțe dulci, un atelier de făcut turtă dulce, adresat copiilor (indiferent de vârstă), gândit de arhitecți și pus în practică de chef Siserman Paul. Cei mici vor avea ocazia să se conecteze cu acest domeniu, prin ”proiectarea” (pregătirea și frământarea aluatului), ”construcția” (modelajul în forme al aluatului), ”finisarea” (coacerea) și ”predarea” (produsele făcute vor putea fi păstrate / luate acasă / mâncate).

Via Transilvanica

Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21), va găzdui luni, 11 noiembrie, Via Transilvanica, o poveste despre curaj și identitate, ce va fi spusă de Bogdan Brânzaș. Via Transilvanica se vrea a fi un drum de străbătut pe jos, de la Drobeta-Turnu-Severin, locul prin care a intrat în țară pentru prima dată Regele Carol, și până la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare.

Ambulanţa pentru Monumente

Marţi, 12 noiembrie, tot la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va fi ”parcată” Ambulanța pentru Monumente, un proiect-pilot care își propune să acționeze în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Oricine dorește poate contribui financiar sau prin voluntariat pentru a salva un monument. Până în prezent, au fost realizate șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș, care vor fi prezentate în expoziția ce va fi vernisată cu această ocazie. Evenimentulva continua cu prezentarea a proiectului Harta meşterilor din domeniul construcţiilor și cu o discuție despre ghiduri de arhitectură rurală.

Dezbatere despre microhidrocentrale

Miercuri, 13 noiembrie, de la ora 17,30, la Cinema Arta, în cadrul discuției Impactul microhidrocentralelor asupra mediului și comunității va fi abordat acest subiect îndelung dezbătut, într-o discuție cu lect. dr. Mihai Vasilescu, din cadrul Facultății de Fizică a Universității Babeș-Bolyai.

Mini-festival de film

Tot Cinema Arta, va găzdui, în 13, 14 şi 19 noiembrie, Seri de film by UrbanEye, un mini-festival cu trei filme despre diversele moduri în care mediul urban modelează natura: * miercuri, 13 noiembrie, ora 19Anthropocene: The Human Epoch * joi, 14 noiembrie, ora 19The Human Shelter * marţi, 19 noiembrie, ora 19Do More With Less. Intrarea la Serile de film UrbanEye este liberă.

A patra ediție a Bienalei este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest.

Articole din aceeasi categorie