BatPro – Calculator pentru nevăzători

Lions Club Arad a anunţat iniţierea unui proiect – „BatPro – Calculator pentru nevăzători” – prin care urmează să creeze o aplicaţie informatică simplă, destinată persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sînt familiarizate cu folosirea calculatorului.

„Aplicaţia, creată în cadrul BatPro, va permite utilizatorului ca, folosind doar patru taste (sus, jos, stînga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la o colecţie de BatPromii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online etc. Apoi, cu ajutorul unui program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, aceştia vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii. În plus, în cadrul proiectului BatPro vor fi colectate din diferite instituţii calculatoare ce nu mai sînt utilizate. Aplicaţia BatPro va fi instalată pe aceste calculatoare, ce vor fi recondiţionate şi apoi donate unor nevăzători, prin Asociaţia Nevăzătorilor din România. Astfel, în loc să devină deşeuri, sute de calculatoare (funcţionale încă) vor fi recuperate şi readuse la viaţă prin proiectul BatPro” – a anuţat Lions Club „Transilvania”.

Potrivit reprezentanţilor acestuia, se estimează că proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare. Orice persoană sau instituţie care poate dona calculatoare, este invitată să contacteze cel mai apropiat Club Lions pentru a le dona, ajutînd în acest fel un nevăzător.

Proiectul se va desfăşura timp de 12 luni, în oraşele Arad, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi, avînd ca parteneri Cluburile Lions din oraşele respective. Conform celor anunţate de Lions Club Transilvania, beneficiarii proiectului, persoane cu deficienţe de vedere din aceste oraşe, vor primi gratuit cîte un calculator cu programul BatPro instalat.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei, în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.

M. T.

Articole din aceeasi categorie