Baschet / Egalitate în semifinala dintre „U” BT Cluj și CSM Oradea

  • Cu ghanezo-americanului Alhaji Mohammed în zi de grație, autor a 21 de puncte, echipa antrenată de Mihai Silvășan și-a luat revanșa în fața celor de la CSM Oradea, iar seria se mută în Sala „Antonio Alexe”.

 

 

Aproape 3000 de spectatori au asistat, marți seară, în ”BT Arena”, la meciul doi al semifinalei dintre „U” Banca Transilvania Cluj și CSM Oradea, din play-off-ul Ligii Naționale de baschet masculin, în urma căruia gazdele au restabilit egalitatea la general, astfel că seria se mută la Oradea, gazdă a următoarelor două partide. Cu Alhai Mohammed și Jason Washburn în prim plan, care au marcat 21, respectiv 19 puncte, echipa antrenată de Mihai Silvășan și-a luat revanșa pentru eșecul suferit în primul meci și s-a impus la o diferență de zece puncte, scor 92-82, pe „sferturi” 26-21, 22-23, 19-16, 25-22. Universitatea a început meciul în formula Rolland Torok, Dorsey, Dykes, Kuti Nandor și Jason Washburn. Față de primul meci, Silvășan a păstrat în „5”-ul de start patru jucători, singura modificare fiind apariția lui Rolland Torok în locul americanului Easley. Clujenii au marcat primul coș, în secunda 30, prin Kyndall Dykes. Universitatea a condus cu 5-0, iar Oradea a început să conteze pe tabela de marcaj după un minut și 36 de secunde de la start. De la 0-5, CSM a trecut în avantaj după trei minute, scor 7-5. Primul și singurul time-out al „sfertului” a fost solicitat de gazde, după aproape șapte minute. Ultimul coș al primul „sfert” a fost înscris de orădeni, printr-un fost jucător al amfitrionilor, Muhamed Pasalic, care a fructificat ambele aruncări libere, după faultul comis de Kuti Nandor. Universitatea s-a distanțat la 30-23 după aproape 12 minute, apoi la 43-29 în minutul 16. Moment în care Vlad Achim a solicitat time-out. Pasalic a părăsit terenul, fiind înlocuit cu Marc Carter, iar Oradea a început cursa de recuperare, reușind să încheie „sfertul” al doilea cu un handicap de doar patru puncte, scor 44-48. Clujenii au încercat o nouă evadare în „sfertul” al treilea, au avut 58-51, însă vizitatorii au ținut aproape. Așa se face că startul ultimelor zece minute a găsit Universitatea în avantaj fragil, scor 67-60. Desprinderea decisivă a avut loc după minutul 33. La 82-65, oaspeții nu au mai avut replică. Ultimul coș al meciului i-a aparținut lui Alhaji Mohammed.

 

Remarcatul lui Silvășan

”Mă bucur că nu ne-am pierdut concentrarea după primul meci, iar mental am fost pregătiți pentru orice. Am avut nevoie de această victorie, pentru a nu ne compromite șansele la calificarea în finală. Nu vreau să-mi imaginez postura, dealtfel ingrată, a echipei condusă cu 0-2 după meciuile jucate pe teren propriu. Dați-mi voie să fiu sceptic în acest caz în privința șanselor de a întoarce seria printr-un come-back de senzație”. Antrenorul principal al Universității l-a remarcat pe Alhaji Mohammed, scuzând în egală măsură evoluția sub așteptări a lui Kyndall Dykes, invocând oboseala în cazul acestuia din urmă. Meciurile trei și patru ale semifinalei se vor juca pe 18 și 20 mai, a Oradea, în Sala „Antonio Alexe”. Un eventual meci decisiv ar urma să se joace la Cluj, întrucât Universitatea a terminat pe un loc superior sezonul regulat. În cealaltă semifinală, CSU Sibiu și-a valorificat avantajul terenului propriu în primele două meciuri cu SCM Univ. Craiova și conduce cu 2-0 la general, luând o opțiune importantă pentru calificarea în marea finală. CSU Sibiu a câștigat de două ori campionatul României, în 1995 și 1999.

 

Casetă Raster

Cluj-Napoca găzduiește Final-Four-ul CN Under 16

Cluj-Napoca găzduiește în perioada 17-19 mai Final-Four-ul Campionatului Național Under 16 de baschet masculin. Evenimentul se va desfășura în „BT Arena”, cu participarea echipelor „U” Banca Transilvania Cluj, CSU Știința București, Steaua București și LPS Focșani. Potrivit tragerii la sorți, meciurile din semifinale sunt CSU Știința București – LPS Focșani și „U” Banca Transilvania Cluj – Steaua București. Echipa clujeană este antrenată de Mihai Racovițan și Branko Cuic, fost campion al României la nivel de seniori.

 

„U” BT Cluj – campioană națională la Under 13

Antrenată de Mioara Iurian, Andrei Cosma și Andrei Bălan, acesta din urmă făcând parte din staff-ul tehnic în calitate de preparator fizic, „U” Banca Transilvania Cluj tocmai s-a încununat campioană națională Under 13, după ce a dispus în finala competiției de „Dan Dacian Portocaliu” București cu scorul de 70-52. Conduși la finalul primul „sfert” cu 9-18, clujenii au revenit spectaculos și au defilat în următoarele trei „sferturi”: 17-14, 22-6, 22-14. Principalii marcatori ai campioanei au fost Mureșan (17 puncte), Văleanu (16) și Ciumbrudean (13). Să mai scriem că Daniel Mureșan a fost desemnat MVP-ul turneului final, iar Matei Văleanu și Akos Szentkuti au fost incluși în echipa ideală.

 

Cristian FOCȘANU

 

Articole din aceeasi categorie