Balul Moţilor, zonă liberă de E-uri

La cea de-a XXIX-a ediţie a Balului Moţilor, organizatorul, respectiv Asociaţia Culturală ”Avram Iancu” din Turda a respectat tradiţiile culinare din Munţii Apuseni. Astfel, cei 120 de invitaţi care s-au aflat sîmbătă, 20 februarie, la restaurantul din curtea primăriei turdene, au mîncat moţeşte, sau, altfel spus, cu puţine excepţii, s-au consumat alimente şi băuturi fără aditivi, amelioratori sau coloranţi, substanţe obţinute prin sinteză chimică, ce fac parte din categoria E-urilor.

balul motilor 1Pe mesele întinse, în restaurantul ale cărui onoruri le îndeplineşte Rodica Costea, s-au aflat, întîi, aperitivele, adică cîrnaţ, caltaboş, tobă, jumări, toate ”de casă”. Acestora le-au ţinut de urît, în farfurii, şniţelul de pui, feliile de caşcaval, brînza, ceapa şi castraveţii muraţi, scoşi din cămara gazdei, Rodica Costea.

Apoi, pe mese au poposit farfuriile cu tocană din carne de viţel ”asortată” cu mămăligă, balmoşul, în care smîntîna, caşcavalul şi untul fac casă bună cu mălaiul şi sarmalele. Prin cele farfurii s-au mai rătăcit şi ardeii iuţi, trebuitori pentru impulsionarea digestiei. Festinul a continuat cu ”desertul” de asemenea specific moţesc, alcătuit numai din fructe băştinaşe, precum mere, pere, nuci, alune de pădure şi prune uscate, sau ”corobeţe”.

balul motilor mamaligaÎntru asigurarea unui parcurs lin al mîncărurilor pe traseul dintre gură şi stomac, invitaţii au avut la îndemînă băuturi precum ”crampa” – o ţuică dreasă cu chimen şi alte seminţe aromitoare, ţuica de prune, vişinata ”de casă” vinul, alb şi roşu, dar şi apa minerală. Cu mai puţin ”sînge albastru” şi întrucîtva spurcate de E-uri, berea şi sucurile din comerţ au fost totuşi îngăduite la ospăţul moţilor.

Nici tombola, prin care organizatorii au intenţionat să facă cîţiva ”moţi fericiţi” nu a făcut excepţie de la regula ”fără E-uri”. Posesorii biletelor norocoase au plecat de la Balul Moţilor cu ”ghioburi” de brînză sau de ”groştior” cum i se mai spune smîntînii ”culese” direct de pe laptele pus la prins. Alţi cîştigători la tombolă s-au pricopsit cu jambon de porc, cu cîrnaţi moţeşti sau cu tobă. Cine a ratat ocazia de a pleca de la bal cu putina de brînză sau cu jambonul de porc s-a consolat cu ţuica sau cu mierea ce, în comparaţie cu celelalte recompense primite de cîştigători pot fi considerate nişte premii de consolare.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie