Avem un român în finală la Wimbledon!

foto wimbledonRomânia şi-a asigurat un loc în finala turneului de dublu masculin, în condiţiile în care într-una din semifinale se vor afla faţă în faţă perechile Horia Tecău – Jean Julien Rojer şi Florin Mergea – Rohan Bopanna. Tecău şi olandezul Rojer au trecut în „sferturi” de Marcin Matkowski şi Nenad Zimonjic, scor 6-4, 6-3, 7-6. Este pentru a patra oară cînd Tecău ajunge în semifinalele turneului de dublu de la Wimbledon. Pe celelalte trei le-a disputat alături de suedezul Robert Lindstedt. Tecău are la activ trei finale la Wimbledon, toate pierdute. Românul are în palmares un titlu de Mare-Şlem, cîştigat la Australian Open, în proba de dublu mixt, alături de Bethanie Mattek Sands. Florin Mergea şi indianul Rohan Bopanna au furnizat surpriza ”sferturilor„ şi au eliminat cel mai bun dublu din lume, format din americanii Bob şi Mike Bryan. Perechea româno-indiană s-a impus în patru seturi, scor 5-7, 6-4, 7-6, 7-6. Fraţii Bob şi Mike Bryan au cîştigat 16 titluri de Mare-Şlem: 6 la Australian Open, 2 la Roland-Garros, 3 la Wimbledon şi 5 la US Open. Bob Bryan deţine în palmares şi 7 titluri de Mare-Şlem în proba de dublu mixt, iar Mike Bryan 4. Cei doi au cîştigat şi titlul olimpic în 2012, la Londra, dar şi Cupa Davis, în 2007. Semifinala Tecău – Rojer versus Mergea – Bopanna va avea loc vineri, 10 iulie. Cele două perechi se cunosc foarte bine. S-au mai întîlnit în acest an de două ori, la Roma şi Roland-Garros şi de fiecare data s-au impus Tecău şi Rojer, mult mai bine sudaţi şi evident mai experimentaţi la acest nivel.

S-au stabilit semifinalele turneului de simplu feminin

Finala din semifinale le opune pe Serena Williams şi Maria Şarapova. Prima a trecut în „sferturi” de bielorusa Victoria Azarenka, dublă cîştigătoare a turneului de la Australian Open, dar care a căzut mult în clasament, ajungînd pe locul 24, datorită rezultatelor slabe.  Azarenka a evoluat curajos în primul set, pe care l-a cîştigat cu 6-3, după 37 de minute. Aşa cum ne-a obişnuit, Serena a revenit şi a cîştigat următoarele două seturi, cu 6-2,6-3. A fost a 21-a confruntare dintre cele două şi a 18-a victorie a Serenei. La Wimbledon s-au mai întîlnit în 2009 şi 2012 şi de fiecare data s-a impus Serena. Azarenka n-a bătut-o niciodată pe Serena Williams în turneele de Mare-Şlem. La actuala ediţie a Wimbledon-ului, doar britanica Heather Watson i-a mai luat set Serenei Williams, care a ajuns la 12 victorii consecutive în circuitul WTA, toate obţinute în turneele de Grand-Slam. Să mai scriem că Serena a obţinut a 28-a calificare în semifinalele unui turneu de Mare-Şlem, a noua la Wimbledon,competiţie pe care a cîştigat-o de cinci ori la simplu, ultima oară în 2012. La ediţia de anul trecut, Serena Williams a fost eliminată devreme, în turul al treilea.

Rusoaica Maria Şarapova bifează a 20-a prezenţă în semifinalele turneelor de Mare-Şlem, a cincea la Wimbledon, întrecere pe care a cîştigat-o doar o singură dată, în urmă cu 11 ani. Ultima prezenţă a Mariei în penultimul act la Wimbledon datează din 2011. Şarapova a trecut în „sferturi” de revelaţia Coco Vandeweghe, numărul 47 în clasamentul WTA. Şarapova s-a impus greu, în trei seturi, 6-3, 6-7, 6-2, după două ore şi 48 de minute de la primul serviciu. Prezenţa în ”sferturi„ la Wimbledon reprezintă cea mai bună performanţă a carierei pentru americanca Vandeweghe.

Iberica Garbine Muguruza este out-sider-ul din semifinale. Aceasta a trecut, în două seturi, de elveţianca Timea Bacszinski, şi s-a calificat pentru prima data în „careul de aşi” al unui turneu de Mare-Şlem. Mult mai bună pe zgură, dovadă cele două calificări în „sferturi” la Roland-Garros, Muguruza arată că are potenţial şi pe iarbă, o suprafaţă mult mai rapidă. Pentru un loc în ultimul act, Muguruza se bate cu poloneza Agnieszka Radwanska, numărul 13 mondial. Radwanska are la activ o finală la Wimbledon, jucată în 2012, dar nici un titlu de Mare-Şlem în palmares. Ca şi românca Simona Halep, poloneza Radwanska este o jucătoare cu toane, care a urcat rapid pe scara clasamentului, dar care nu a confirmat ascensiunea fulminantă. Cele două semifinale din turneul de simplu feminin, Serena Williams – Maria Şarapova şi Agnieszka Radwanska – Garbine Muguruza, vor avea loc astăzi. Radwanska şi Muguruza s-au mai întîlnit de patru ori, iar scorul la general este 2-2, însă iberica a cîştigat ultimele două dispute, ambele consumate în acest an, la Dubai şi Sydney. Williams – Şarapova este un clasic al circuitului WTA. Cele două s-au înfruntat de 19 ori, iar palmaresul este net favorabil Serenei, care a obţinut 17 victorii! Cele două succese ale Şarapovei datează din 2004.

  Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie