Avantaje pentru gospodăriile dotate cu panouri fotovoltaice

Deputatul PSD de Cluj, Cristina Burciu susţine că micile gospodării dotate cu panouri fotovoltaice pot deveni furnizori în sistemul energetic national. Parlamentarul clujean arată că acest lucru e posibil datorită adoptării Legii nr. 184/2018 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative.
„Cele mai importante prevederi ale actului normativ sunt preluate din legislaţia Uniunii Europene şi vizează includerea consumatorilor casnici care produc energie din surse regenerabile în categoria „prosumatorilor”. Concret, românii care deţin panouri fotovoltaice, fiind mici producători de energie electrică, pot livra excedentul în sistemul energetic naţional, în baza contractelor existente încheiate cu firmele de distribuţie.
Potrivit legii, proprietarii caselor verzi, dotate cu panouri fotovoltaice, pot furniza surplusul de energie, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în piaţă pentru ziua următoare din anul anterior. Astfel, se poate face o regularizare între energia consumată şi cea livrată în reţea”, arată Burciu. Deputatul PSD susţine că Legea oferă şansa oricăror gospodării, pensiuni sau asociaţii de proprietari să se transforme în producători de energie, în acest fel fiind încurajată producţia de energie din surse regenerabile.
Totodată, furnizorii sunt obligaţi prin lege să le preia energia, iar distribuitorii sunt obligaţi să îi racordeze la reţea.
C.P.

Articole din aceeasi categorie