Automobilul laic

Timp de trei zile, națiunea română, dar și Străinezia, au fost conectate la evenimentul de importanță unică, vizita Sanctității Sale, Papa Francisc în România. Timp de 76 de ore nu s-a mai vorbit politică, nu au mai existat emisiuni sângeroase, și dezlănțuiri adrenalinice din partea vreunui jurnalist-vampir, dornic de notorietate.

Din păcate, Papa nu poate veni cam la două săptămâni odată să stâmpere fierbințeala din mințile unora. Opoziția a câștigat alegerile, detașat, dar se pare că nu știe ce să facă, la modul concret cu această victorie: se comportă aidoma celor de la PSD, inclusiv punerea pe făraș a unor persoane.

Încetul cu încetul, speranțele ies pe ușa din spate și te apucă o imensă lehămițeală provocată de mediocritatea agresivă, de prostia în ofensivă, ceea ce dovedește că la noi nimic nu este nou sub soare.

A fost Ziua învățătorului, a fost Ziua eroilor, în paralel cu ziua culegătorilor de ciuperci, a iepurașilor cu blănița întoarsă, și ici-colo, câteva imagini cu inundațiile. Țara e până la gât în apă, dar dumnealor, politicienii, stau cu săbiile scoase și cu ochii pe masa plină cu bunătăți care nu le aparțin. Nesimțirea, încurajată de apatia socială reinstalată, face ca matusalemul Meleșcanu și femeia-comisar Carmen Dan să fie tot în funcții, ba mai mult să sfideze nația asta.

Un polițist moare împușcat de un ticălos care ar fi trebuit să stea în închisoare până se topea gheața în Groenlanda, mișună și alții eliberați de țâfna dictatorială, pusă momentan cu botul pe labe, dar sunt semne că dujmanii nu doarme: se lucrează harnic la găsirea unor modalități de a-l ajuta pe Dragnea să-și petreacă perioada de convalescență politică pe o plajă șmecheră, undeva în Brazilia.

Guvernul este un stup de albine isterizate, cad capete, apar brontozauri politici din preistorii recente, alții lasă paharul pe masă și dau fuga în Parlamentul European, să vadă unde au locul, atunci când vor veni ca reprezentanți ai acestei națiuni romantice.

Unde se văd cel mai bine învrăjbirea, ura la purtător? Pe facebook evident, acolo unde agramații dau la gioale filosofilor de serviciu, partizani ai ambuscadelor ideatice, se ceartă cu nepoții lui Ana Pauker pentru principiul lui Arhimede. Orice corp scufundat într-un lichid, dacă nu știe să înoate, s-a dus pe copcă.

Schimbările majore pe care le așteaptă această națiune sunt niște mici modificări ici-colo, cât să nu supere foarte tare pe unii, dar nici să nu-i avantajeze prea mult pe alții, ca să nu și-o ia în cap.

Ne așteaptă o vară fierbinte, har Domnului, inundațiile au dus cu ele noroaiele, așa că s-a adeverit spusa doamnei Savonarola, cum că fostul mare lider a uscat el personal drumurile satului românesc.

Persistă senzația aceasta de greață, de rău de avion, rău de mare, un rău generalizat pe care îl simți după fiecare emisiune de dezbateri politice, niște înfruntări de maidan cu o faună agresivă, ciutaci, ciuvici, chireaci și niște cristoi mititei, care din când în când scot capul din vizuină și mai troznresc câte o înțelepciune că-ți vine să te-ntrebi patetic: „mamă, de ce nu m-ai bătut când am fost mic?”.

Cornel UDREA

Articole din aceeasi categorie

8 Responses to Automobilul laic

 1. Sidonia Șurub

  Pt Gerula: Nu se scrie neam,ci Neam. Nu se scrie tara ,ci Țară . In rest,rămîne cum am stabilit…

 2. gerula

  Tradatorilor de neam si tara romaneasca!Si inca ceva, un supliment de la turnatorul Basescu Traian, distrugatorul Romaniei.

 3. Sidonia Șurub

  Pt Gerula : Păi care era bunul român care n-a fost ales 1n 2014 ? Meleșcanu ? Udrea ? Vadim ? Tăriceanu ? Ponta ? William Brânză ??
  Candidatul ideal trebuia sa fie,desigur, o combinație de Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, Vlad Țepes ,Ion Vodă cel Cumplit si Mona Muscă. Numai că un asemenea candidat nu a apărut…

 4. gerula

  Pupati-l exact acolo unde va place, ca un bun roman nu a reusit sa ajunga presedintele tarii.De ce? Exact, despre ce spunea Petre Tutea: „Am facut 13 ani de puscarie degeaba, pentru un popor de idioti”.

 5. Sidonia Șurub

  Pt. Gerula : In loc să taie panglici, Johannis luptă împotriva panglicarilor. Nasol !

 6. Wessin y Wessin

  Acum câteva zile , Dancilă a zis: Când se votează cu un buletin, durează 2 minute; când se votează cu trei buletine, durează 6 minute !

 7. Mentat

  După ce Dragnea a ajuns la pușcarie, V. Dancilă a declarat : In aceste momente ar trebui să fim alături de el !!!

 8. gerula

  Mosneagule, faci ce faci si ajungi tot acolo unde-ti plezneste mintea aburita de parti-priuri somniatice.Dar, uite, sa-ti dau o „cale de atac” la mantinela.In Romania s-a comemorat Ziua Eroilor, iar bulibasa Iohannis, nu s-a sinchisit a pune o coroana la un monument ale eroilor nostri.Nu de altfel, dar individul atat de mult iubeste poporul roman, incat a reusit sa-l dezibine, iar pe multi dintre noi, amarestenii, chiriasi si slugi la noi acasa.Dar, cum tara este plina de borfasi si cozi de topor, nu mai sunt de mirare zicerile domniilor voastre.Regretabil si mai mult decat atat…