Automobilism (Formula 1) / Lewis Hamilton, virtual campion mondial

 • Englezul mai are nevoie de 9 puncte, pentru a deveni şi matematic noul campion mondial al „marelui circ”, după ce în sezonul trecut a ratat titlul la mustaţă, în dauna lui Nico Rosberg, retras din Formula 1.

 

Sezonul 2017 al Campionatului Mondial de Formula 1, cea mai importantă competiţie automobilistică din lume, se apropie cu paşi repezi de final. Duminică seară s-a consumat etapa a 17-a din totalul de 20 fixate în calendarul competiţional, iar gazdă a fost SUA, respectiv circuitul „Austin”. A fost ultima şansă pentru germanul Sebastian Vettel de a relansa lupta la titlu, ca şi încheiată după rezultatele înregistrate în grand-prix-ul nord-american. Plecat din pole-position, pentru a 11-a oară în acest sezon, respectiv pentru a 72-a oară în carieră (ceea ce reprezintă un record în materie), englezul Lewis Hamilton a trecut primul linia de sosire, acoperind cele 56 de tururi ale cursei în 1:33:50, adoptând o strategie cu o singură oprire la boxe, pentru alimentare şi schimbarea pneurilor. Jucând ultima carte, lui Sebastian Vettel i-a tremurat piciorul pe acceleraţie. Germanul nu şi-a asumat riscuri şi a aşteptat, ca un out-sider, greşeala rivalului, însă Hamilton a condus ireproşabil, aşa se explică şi diferenţa înregistrată la final faţă de cvadruplul campion mondial, de peste zece secunde. Este cel mai mare ecart consemnat în acest sezon între primul şi cel de-al doilea clasat într-o cursă. Podiumul a fost completat de finlandezul Kimi Raikkonen, însă performerul cursei a fost olandezul Max Verstappen, clasat al patrulea, în condiţiile în care acesta a plecat al 17-lea de pe grila de start. Puţin a lipsit ca batavul să termine a treia cursă la rând pe podium. S-au înregistrat patru abandonuri, cele mai notabile fiind ale spaniolului Fernando Alonso şi australianului Daniel Ricciardo. Pilotul de la Antipozi, cu nouă clasări pe podium în acest sezon, a ratat oportunitatea de a se apropia în clasamentul general de poziţia a treia, ocupată de finlandezul Valtteri Bottas.

Revenind la Hamilton, englezul a bifat a noua victorie din actuala stagiune şi a 62-a a carierei. Un om al recordurilor, Hamilton a devenit pilotul din Formula 1 cu cele mai multe starturi de pe prima grilă, respectiv 117, depăşindu-l la acest capitol pe germanul Michael Schumacher, cu 116. Într-un clasament pe naţiuni, Marea Britanie este cea mai de succes în Formula 1, cu 16 titluri, câştigate cu zece piloţi. Cel de anul acesta va fi al 17-lea. Urmează Germania, cu 12, Brazilia, cu 8, Argentina, cu 5, Finlanda, Australia, Austria şi Franţa, cu câte 4.

 

 

Top 10 piloţi cu cel puţin trei titluri de campion mondial

 1. Michael Schumacher – 7 titluri
 2. Juan Manuel Fangio – 5
 3. Alain Prost – 4
 4. Sebastian Vettel           – 4*
 5. Lewis Hamilton           – 3*
 6. Jack Brabham – 3
 7. Jackie Stewart – 3
 8. Niki Lauda – 3
 9. Nelson Piquet – 3
 10. Ayrton Senna – 3

*- piloţi aflaţi încă în activitate şi care îşi pot îmbunătăţi performanţele.

 

Englezul a fost premiat de un fost preşedinte al SUA

După tradiţie, la fiecare mare premiu de Formula 1, premierea este efectuată de o personalitate, fie din sport, politică, muzică ori din lumea filmului. De data aceasta, Hamilton a fost premiat de Bill Clinton, al 42-lea preşedinte al SUA, care a deţinut mandatul între 20 ianuarie 1993 şi 20 ianuarie 2001. Clinton are în prezent 71 de ani şi înainte de a deveni preşedintele Americii, a fost guvernator al statului Arkansas. Clinton este penultimul preşedinte democratic al SUA. De asemenea, Hamilton a fost intervievat de un sportiv cel puţin la fel de valoros şi de premiat, atletul jamaican Usain Bolt, fan declarat al sportului din Marea Britanie. Susţinător înfocat al echipei de fotbal Manchester United, Usain Bolt, multiplu campion olimpic şi mondial, în probele de 100, 200 şi ştafetă 4×100 de metri, a declarat în mai multe rânduri că doreşte să se mute în Regatul Unit, unde deţine mai multe imobile.

 

Va deveni primul pilot britanic cu patru titluri de campion mondial

La aproape 33 de ani, pe care îi va împlini pe 7 ianuarie 2018, Lewis Carl Davidson Hamilton va deveni primul pilot britanic cu patru titluri în Formula 1 şi va egala performanţele lui Alain Prost şi Sebastian Vettel. Recordul de titluri în Formula 1 este deţinut de Michael Schumacher, de şapte ori campion mondial. După rezultatele din SUA, distanţa dintre Hamilton şi Vettel a crescut la 66 de puncte. În condiţiile în care în joc mai sunt doar 75 de puncte, Hamilton mai are nevoie de doar 9 puncte, pentru a se încununa şi matematic noul rege al „marelui circ”. Concret, o clasare pe locul 5 în grand-prix-ul Mexicului i-ar fi suficientă lui Hamilton pentru a încheia socotelile. Dar sunt convins că englezul, care nu se mulţumeşte cu jumătăţi de măsură, va căuta să se impună şi în următoarea cursă şi astfel să-şi umilească rivalul. La o eventuală, dar puţin probabilă egalitate de puncte între Hamilton şi Vettel, primul ar fi avantajat de numărul de victorii obţinute în acest sezon. Englezul are deja nouă, în vreme ce neamţul ar ajunge la maxim şapte. Vettel riscă să piardă şi locul al doilea, în dauna lui Valtteri Bottas, cei doi fiind despărţiţi de doar 21 de puncte. Cert este că finlandezul şi-a securizat locul al treilea. Ricciardo şi Raikkonen se bat pentru locul al patrulea, iar Max Verstappen nu mai poate scăpa locul al şaselea.

 

 

Ierarhia primilor zece piloţi

 1. Lewis Hamilton – 366 puncte
 2. Sebastian Vettel – 265
 3. Valtteri Bottas – 244
 4. Daniel Ricciardo – 192
 5. Kimi Raikkonen – 163
 6. Max Verstappen – 123
 7. Sergio Perez – 86
 8. Esteban Ocon – 73
 9. Carlos Sainz jr. – 54
 10. Felippe Massa – 36

 

Mercedes, campioană mondială la constructori

Dacă titlul la piloţi mai are nevoie de confirmare, cel al constructorilor a fost antamat, pentru al patrulea an consecutiv, de Mercedes. Echipa germană acumulează nu mai puţin de 575 de puncte. Ferrari se află mult în spate, cu 428 de puncte. La toate aceste patru titluri cucerite de Mercedes şi-a adus contribuţia Lewis Hamilton. Tot câte patru titluri consecutive au mai cucerit în trecut McLaren Honda (între 1998-1991), Ferrari (între 1999 şi 2002) şi Red Bull Renault (între 2010 şi 2013). Recordul de titluri consecutive la constructori este deţinut de scuderia Ferrari, cu şase titluri, câştigate între 1999 şi 2004, la toate contribuind Michael Schumacher.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie