Au primit exact ceea ce au cerut: Mathia Rex va fi protejat

• UDMR reacţionează vizavi de faptul că, cel puţin cinci ani, în fiecare iarnă, timp de o lună şi jumătate, grupul statuar va fi îngrădit… cu un patinoar •

După ce, la ultima şedinţă de Consiliu Local, consilierii UDMR au reclamat vandalizarea statuii regelui Matei Corvin, acuzând lucrătorii Poliţiei locale că nu sunt destul de vigilenţi şi solicitând, totodată, municipalităţii ca, în timpul evenimentelor publice, grupul statuar să fie îngrădit, primăria a venit cu o soluţie extrem de ingenioasă: patinoarul artificial din Piaţa Unirii va fi montat împrejurul grupului statuar, astfel încât statuia să poată fi protejată.

Deşi municipalitatea a explicat că amenajarea patinoarului în jurul statuii reprezintă un concept nou, modern, practicat în marile oraşe europene, iar soluţia găsită sporeşte practic gradul de protecţie a grupului statuar, reprezentanţii UDMR, în loc să se bucure de faptul că li s-au respectat doleanţele – respectiv protejarea statuii -, vin cu acuzaţii ce au o conotaţie cel puţin ciudată. Astfel, într-o postare pe pagina sa de socializare, fostul viceprimar Horvath Anna, ridică semne de întrebare asupra legalităţii montării patinoarului şi acuză Primăria Cluj-Napoca de sfidare faţă de comunitatea maghiară.

„Rugăm insistent o luare de poziţie hotărâtă şi promptă a Comisiei de Monumente Istorice, a Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, respectiv a celorlalte foruri de specialitate, în legătură cu legalitatea instalării patinoarului artificial – construcţie provizorie, ce se preconizează a înconjura ansamblul statuar Matia Corvinul. Pe de altă parte considerăm un act de sfidare faţă de reprezentanţa politică şi comunitatea maghiară, faptul că nu s-a făcut nici o informare sau discuţie prealabilă privind «inovaţiile» propuse de primărie”, se revoltă fostul viceprimar, Horvath Anna.

Primăria Cluj-Napoca precizează că amplasarea patinoarului face parte din conceptul de amenajare a Pieţei Unirii cu ocazia sărbătorilor de iarnă, concept ce va fi menţinut timp de cel puţin cinci ani. Astfel, municipalitatea arată că serviciile de organizare a evenimentului „Târgul de Crăciun” au fost concesionate în urma unei licitaţii, contractul fiind pe o perioadă de cinci ani. „Soluţia câştigătoare propune un concept care urmează un model european de organizare a târgurilor de Crăciun, fără conotaţii etnice, implementat şi în alte oraşe mari, precum Koln sau Glasgow”, punctează reprezentanţii autorităţii locale, subliniind că „conceptul pune în valoare ansamblul statuar Matei Corvin, iar faptul că monumentul se află în centrul patinoarului oferă o protecţie suplimentară acestuia şi îl aduce în mijlocul clujenilor”. „Suntem convinşi că noua amenajare a Târgului de Crăciun va aduce bucurie clujenilor şi tuturor celor care ne vizitează oraşul pe timpul desfăşurării acestuia”, spun reprezentanţii autorităţii locale.

Cu toate acestea, reprezentanţii UDMR par să nu fie de acord cu faptul că statuia va fi mai bine protejată în acest fel, acuzând muncipalitatea că nu este preocupată de conservarea statuii. „Considerentele de estetică urbană pot fi subiect de dispută, însă protejarea statuii Matia Corvinul, în nicio situaţie! În legătură cu noua concepţie din acest an şi modalitatea de amenajare a Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii, grupul de consilieri UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca solicită de urgenţă Comisiei Zonale de Monumente Istorice o luare de poziţie în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de maximă siguranţă a grupului statuar Matia Corvinul. În această etapă de derulare a lucrărilor se evidenţiază clar faptul că demersul Primăriei Cluj- Napoca, privind construirea unui patinoar artificial ce înconjoară grupul statuar, necesită o supraveghere atentă de specialitate pe toată durata amenajării construcţiei provizorii, pentru a preveni orice intervenţie cauzatoare de degradări acestui monument marcant al „Oraşului comoară”, afirmă aleşii locali ai Uniunii, prin intermediul unui comunicat de presă, în care nu putem să nu remarcăm ironia cu care este privit municipiul Cluj-Napoca.

„Ne adresăm tuturor forurilor de specialitate să întreprindă măsurile considerate necesare în acest sens – conform atribuţiilor şi responsabilităţilor legale, inclusiv verificarea executării lucrărilor conform planurilor vizuale prezentate mass mediei, având în vedere faptul că în acest moment pare să existe modificări considerabile în detrimentul imaginii urbane ce va fi semnificativ afectată. Respingem orice acuzaţie referitoare la existenţa vreunei intenţii ascunse privind organizarea Târgului de Crăciun din acest an, reiterând ferm singura noastră cauză, de a solicita garanţii de la cei care au avut această idee, privind siguranţa şi imaginea nealterată a singurului monument istoric din oraş propus recent pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO”, adaugă reprezentanţii UDMR, în documentul menţionat.

Menţionăm că Târgul de Crăciun va fi deschis anul acesta în 24 noiembrie 2017 şi se va închide în 1 ianuarie 2018.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie

One Response to Au primit exact ceea ce au cerut: Mathia Rex va fi protejat

  1. Unu

    Veșnic nemulțumiții ăștia ar trebui să tacă naibii odată din gură.