Atracţiile parcului gherlean

Supranumit şi „Micul Schönbrunn”, parcul mare al municipiului Gherla, conceput în stil englezesc, a fost inaugurat în anul 1864 şi se întinde pe mai mult de 40 hectare.

Aleile principale (recent asfaltate, prin grija Primăriei) sunt orientate în direcţiile punctelor cardinale şi intercardinale, ca o adevărată „Roză a vânturilor”. Această frumoasă oază de linişte cuprinde variate specii de arbori seculari (unii au o vechime de peste 100 de ani!), dar şi exotici. Printre ele se află şi doi arbori Ginkgobiloba, aflaţi în imediata vecinătate a fostei popicării, în părculeţul „Elisabeta”.

În aceste zile călduroase de vară parcul este un adevărat refugiu. Mai ales părinţii şi bunicii se plimbă zi de zi pe aleile parcului, dar şi mulţi pensionari petrec în parc ore întregi, la o partidă de şah sau de remi. În mijlocul parcului se află un lac de agrement dotat cu patru hidrobiciclete şi două bărci. Pe lac se găseşte şi o fântână arteziană şi o terasă a restaurantului „Parc”, aparţinând Cooperativei de consum Gherla. Pe aleea principală, recent, sculptorul gherlean Ioan Galgoczi a realizat lucrarea „Casa veveriţelor”, spre deliciul sutelor de copii care zilnic vizitează această zonă. Tot pentru copii, lângă stadionul municipal, Primăria a amenajat un teren de joacă,  acţiune sprijinită pe vremea aceea şi de prietenii oraşului elveţian Nendaz.

Parcul mare din Gherla zilnic este admirat de foarte multe grupuri de turişti din ţară şi străinătate, care vizitează oraşul, minunându-se de această frumuseţe a urbei, cum  multe oraşe mari nu au, în ţară.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie