Atletism / Un junior – campion european de seniori

 • Performerul ultimei zile la Campionatul European de la Berlin a fost suedezul Armand Duplantis, care la 18 ani a cucerit titlul continental la săritura cu prăjina în dauna deţinătorului recordului mondial, francezul Renaud Lavillenie.

 

Duminică, în ultima zi a Campionatului European de Atletism pentru seniori, a cărei gazdă a fost Berlin (Germania), au mai fost programate zece finale. Ziua a debutat cu maratonul feminin, la startul căruia s-a aflat şi românca Paula Todoran, care a încheiat cursa pe locul 42. Ancuţa Bobocel a fost a şaptea în finală la 5000 de metri, probă câştigată de olandeza Sifan Hassan.

Finala masculină la săritura cu prăjina a fost câştigată, surprinzător, de tânărul suedez Armand Duplantis, doar 18 ani, aflat la prima competiţie majoră ca senior. Deşi are un nume cu rezonanţă franceză, Duplantis este născut în America şi antrenat de tatăl său, Greg Duplantis. În acest an, Duplantis a devenit campion mondial la săritura cu prăjina la mondialul Under 20 de la Tampere (Finlanda).

El a câştigat concursul de la Berlin cu o săritură de 6,05 metri, ceea ce constituie un personal best şi cea mai bună performanţă mondială a sezonului. Suedezul a început concursul la 5,50 metri, iar la 5,80 a avut emoţii, ratând la prima încercare. Acest 6,05 constituie un record mondial la nivel Under 20. Favoritul concursului şi al publicului, francezul Renaud Lavillenie, a trebuit să se mulţumească cu medalia de bronz. Pentru sportivul în vârstă de 31 de ani, europeanul de la Berlin a fost ultima competiţie majoră la care a participat, francezul anunţându-şi retragerea. Titlul european în proba feminină de aruncare a ciocanului i-a revenit experimentatei Anita Wlodarczik, 33 de ani. Puţin a lipsit ca podiumul probei să fie monopolizat de sportivele din Polonia, dar n-a fost de-acord franţuzoaica Alexandra Tavernier, care a înregistrat un nou record naţional al ţării sale, cu o aruncare ce a măsurat 74,78 metri. Portughezul Nelson Evora a confirmat calculele hârtiei la tripluslat şi s-a impus cu o săritură de 17,10 metri, reuşită la cea de-a cincea încercare, penultima. Românul Marian Oprea a fost al 21-lea în calificări, cu un rezultat modest, de 15,93 metri, mult sub potenţialul său.

Întrecerea de la Berlin s-a încheiat, potrivit tradiţiei, cu finalele ştafetelor de 4×100 metri masculin şi feminin, ambele fiind câştigate de Marea Britanie. La fete, în componenţa echipei s-a aflat şi campioana europeană de la 100 de metri, Dina Asher Smith, care a alergat în ultimul schimb. Medaliile de argint şi bronz au revenit Olandei (cu Dafne Schippers în primul schimb), respectiv Germaniei. Deşia a avut în componenţă patru sportive experimentate, Franţa a fost doar a cincea. De remarcat că Olanda a avut doar al patrulea timp al calificărilor. Ştafeta similară masculină a adus Marii Britanii aurul prin care Regatul Unit a încheiat competiţia pe primul loc în clasamentul pe medalii. Din echipa învingătorilor n-a făcut parte şi campionul de la sută, Zharnel Hughes. Pe locul secund s-a aflat Turcia, cu Ramil Guliyev, campionul continental la 200 de metri, în ultimul schimb. Olanda a smuls medaliile de bronz. Britanicii au cucerit în total 18 medalii, iar Germania 19, dar primii au avut mai multe de aur.

 

 

Ierarhia pe medalii

 1. Marea Britanie – 18   (7 aur – 5 argint – 6 bronz)
 2. Polonia – 12   (7-4-1)
 3. Germania – 19   (6-7-6)
 4. Franţa – 10   (3-4-3)
 5. Belgia – 6     (3-2-1)
 6. Grecia – 6     (3-2-1)
 7. Belarus – 7     (3-1-3)
 8. Norvegia – 5     (3-1-1)
 9. Spania – 10   (2-3-5)
 10. Ucraina – 7     (2-3-2)

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie