Atletism / Performanţe…faine ale sportivilor clujeni la Internaţionalele de atletism

  • Atleţii de la CSS Viitorul Cluj şi Universitatea Cluj au cucerit împreună şase medalii la Campionatele Internaţionale de Atletism, desfăşurate pe „Cluj Arena”. Vedetele gazdelor au fost Andrea Miklos şi Sanda Belgyan.

 

„Cluj Arena” a găzduit, preţ de două zile, la sfârşitul săptămânii trecute, cea de-a 63-a ediţie a Campionatelor Internaţionale ale României de atletism, la care au luat startul 252 de sportivi reprezentând România, Turcia, Moldova, Armenia, Bulgaria, Germania, Israel şi Serbia. Dintre aceştia, 159 au concurat la masculin, iar 93 la feminin, respectiv în 38 de probe. Premiile puse la bătaie de organizatori au fost tentante şi s-au ridicat la suma de 23.000 de euro. A fost acordat şi marele premiu, ce poartă numele legendarei Iolanda Balaş Soter. Vă reamintim că sportivii de la CSS Viitorul Cluj au cucerit trei medalii, una de aur, prin Andrea Miklos, la 400 de metri, una de argint, prin Robert Parge, în cadrul aceleiaşi probe, sportivul reuşind să bifeze un nou record naţional de tineret, şi una de bronz, prin Petre Nicolae Rezmiveş, la 100 de metri. Acestor medalii li se adaugă alte trei, obţinute duminică, în cea de-a doua şi totodată ultima zi, una de aur, obţinută de Sanda Belgyan (CS Universitatea Cluj) la 400 de metri garduri, şi două de argint, cucerite de ştafeta masculină a Universităţii Cluj la 4×400 metri, respectiv de aceeaşi Andrea Miklos, la 200 de metri. Belgyan, antrenată de Melintia Măcelaru, a oprit cronometrul la 59 de secunde şi 19 sutimi, în vreme ce Miklos, antrenată de Magdolna Kaniszay a înregistrat un record personal, de 23 de secunde şi 95 de sutimi.

În cea de-a doua zi a reuniunii a plouat în reprize, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe spectatori să vină în număr destul de mare pe „Cluj Arena”, iar pe sportivi să obţină performanţe notabile. Şi doresc să o remarc în acest sens pe Marina Baboi, reprezentanta României, învingătoare la 200 de metri. Foarte captivantă a fost finala masculină a probei de 1500 de metri, în care Adrian Garcea, încă junior, l-a învins pe mult mai experimenatul Nicolae Coman, sportiv cu dublă legitimare, Steaua Bucureşti – CSU Arad.

Evenimentul de la Cluj a prilejuit revenirea în circuit a Florentinei Iuşco Marincu, de la CS Cetate Deva, care a cucerit medalia de aur la săritura în lungime, cu o performanţă de 6,62 metri. Aceasta s-a impus în faţa Angelei Moroşanu, care a sărit 6,49 metri, podiumul probei fiind completat de Alina Rotaru, cu 6,48 metri.

 

S-au luptat ca…turcii

Proba masculină de săritură în înălţime a fost dominată copios de turcul Acet Asperen, care a ocupat primul loc, cu o performanţă de 2,30. Departe de recordul mondial, de 2,45 metri, încă deţinut de legendarul atlet cubanez Javier Sotomayor. În urma lui Asperen s-au clasat, la mare distanţă, dinamovistul Mihai Donisan, respectiv rapidistul Mihai Anastasiu, ambii cu 2,15 metri.

Şi proba feminină de 3000 de metri obstacole a fost controlată clar de turcoaica Erol Sumeyye. Aceasta a trecut prima linia de sosire, oprind cronometrul la 10 minute, 16 secunde şi 75 de sutimi. Ocupanta locului secund, Adela Bălţoi, legitimată Pandurii Tg. Jiu, a încheiat cursa la 12 secunde în urma învingătoarei.

Turcii au avut câştig de cauză în toate ştafetele. În cea masculină de 4×400 de metri, cvartetul Cankci, Korkmaz, Oyzurek, Kasap a ocupat prima poziţie. La peste şapte secunde a sosit şi ştafeta Clubului Sportiv Universitatea Cluj, având în componenţă pe Opriş, Tăut, Macovei şi Parge în ultimul schimb. Tot un turc a dominat şi proba de 400 de metri garduri. Este vorba de Sinan Oren, care i-a devansat pe Miloş Markovic şi Eduard Rusu.

În urma rezultatelor cumulate, cele trei mari premii, în valoare de 600, 400 şi 200 de euro, le-au revenit lui Acet Asperen (Turcia / 1179 puncte), Andreea Panţuroiu (România / 1154 puncte) şi Alin Firfirică (România / 1141 puncte).

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie