Atletism (Campionatul Mondial) / SUA şi Kenya îşi dispută primul loc

Sam Kendricks

SUA şi Kenya par să-şi dispute întâietatea în clasamentul pe medalii la cea de-a 16-a ediţie a Campionatului Mondial de atletism. Americanii aveau la finalul celei de-a patra zile 11 medalii, din care trei de aur, cinci de argint şi 3 de bronz. Kenya eraa doua, cu 7 medalii, din care trei de aur, una de argint şi trei de bronz. După patru zile de întreceri, 16 ţări au câştigat cel puţin o medalie de aur. Vedeta zilei de marţi a fost americanul Sam Kendricks, care a câştigat proba de săritură cu prăjina, cu un rezultat de 5,95 metri. L-au urmat polonezul Piotr Lişek (5,89 metri) şi francezul Renaud Lavillenie (5,89 metri). Acesta din urmă este deţinătorul recordului mondial, 6,16 metri, stabilit în 2014, la Doneţk (Ucraina). Şi la mondialul precedent, cel din 2015, găzduit de Beijing, Lavillenie a trebuit să se mulţumească cu medalia de bronz.

 

 

 

 

 

 

A „refuzat” să corecteze recordul mondial

Wayde Van Niekerk

Calculele hârtiei au fost respectate în finala masculină la 400 de metri, în care sud-africanul Wayde Van Niekerk s-a impus fără să forţeze. E adevărat că atletul sud-african n-a avut o concurenţă pe măsură. La startul finalei nu s-a aliniat nici un alergător european, nouă fiind eliminaţi în seriile semifinale, între care şi doi britanici, specialişti pe această distanţă. Niekerk a alergat tura de stadion în 43 de secunde şi 98 de sutimi, însă a frânat pe ultimii metri a cursei, în sitlul jamaicanului Usain Bolt. Niekerk ar fi putut corecta fără probleme recordul mondial, de 43 de secunde şi 3 sutimi, pe care tot el îl deţine, fiind stabilit anul trecut la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Finala masculină la 3000 de metri a adus la start, între cei 15 concurenţi, un singur european, francezul cu origini nord-africane Mahiedine Mekhissi. Calculele hârtiei au fost respectate, iar medalia de aur a intrat în posesia kenyanului Conseslus Kipruto, medaliat cu argint atât la mondialul din 2013, cât şi la cel din 2015. Medaliat cu bronz în 2011 şi 2013, amintitul Mahiedine Mekhissi s-a clasat al patrulea, după americanul Evan Jager, care ne-a demonstrat că şi albii ştiu să alerge pe distanţele lungi. În ritmul în care s-a alergat, concurenţii n-au atentat la recordul mondial, de 7:53.63, deţinut de Saif Saaeed Shaheen.

 

Campioană mondială la 36 de ani

Barbora Spotakova

Singura finală feminină a zilei de marţi a fost cea de la suliţă, în care cehoaica Barbora Spotakova, 36 de ani, campioană olimpică la Beijing şi Londra, în 2008 şi 2012, a cucerit medalia de aur, după o bătălie acerbă cu Li Lingwei şi Lu Huihui, ambele din China. Cea mai bună aruncare a Spotakovei a măsurat 66,76 metri, departe de recordul mondial, de 72,28 metri, deţinut tot de ea şi stabilit în 2008 la Stuttgart. Spotakova a redevenit campioană mondială a probei exact la zece ani de la titlul cucerit la Osaka (Japonia). Finala de la Londra a fost chiar slăbuţă, în condiţiile în care nouă sportive din cele 12 au aruncat sub 65 de metri! Medaliata cu bronz, Lu Huihui, a aruncat în finală 65,26 metri, iar în calificări a fost prima, cu 67,59 metri.

 

Joi intră în concurs Alexandru Novac

Miercuri au loc calificările în proba feminină de săritură în lungime, cu două românce la start: Alina Rotaru şi Angela Moroşanu. Urmează să mai concureze în zilele care vor urma Narcis Ştefan Mihăilă, Florin Alin Ştirbu (ambii la 50 de kilometri marş, 13 august), Alexandru Novac (la aruncarea suliţei, joi au loc calificările, iar finala e programată pe 12 august), Andreea Arsine şi Ana Veronica (ambele la 20 de kilometri marş, 13 august). Alexandru Novac se va bate cu alţi 32 de sportivi pentru cele 12 locuri în finală la aruncarea suliţei. Din cei 33 de participanţi, 19 reprezintă Europa.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie