Atletism (Campionatul Mondial) / Rezultatele zilei de miercuri, influenţate de ploaie

Karsten Warholm

Este greu să nu ne imaginăm o competiţie sportivă găzduită de Anglia întinsă pe mai multe zile fără ca ploaia să nu-şi ia partea…lirei sterline. Un Wimbledon fără ploaie e ca o bere fără alcool. Tot astfel, Campionatul Mondial de atletism, aflat în plină desfăşuare la Londra, nu putea fi scutit de precipitaţii. Iar miercuri, în cea de-a şasea zi a întrecerilor, a plouat torenţial, un motiv în plus de bucurie pentru comercianţii de umbrele. Măcar o zi dintr-un sejur petrecut la Londra se cere ploaioasă, altfel n-ai experimentat adevăratul tablou al capitalei Angliei. Revenind, ploaia mocănească ce a căzut miercuri nu i-a descurajat pe spectatori, care au luat cu asalt tribunele stadionului „Wembley”, însă a influenţat rezultatele sportivilor. Pista s-a transformat în „patinoar” şi nu puţini concurenţi au căzut, însă, din fericire, nu s-au accidentat. Aşteptată cu mare interes, ca orice probă de sprint, cea masculină de 400 de metri garduri a fost câştigată de norvegianul Karsten Warholm, urmat de turcul Yasmani Copello şi americanul Keron Clement. Timpul învingătorului, 48 de secunde şi 35 de sutimi, a fost mai slab cu o secundă şi 57 de sutimi decât recordul mondial, deţinut de americanul Kevin Young şi stabilit în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona. Chiar şi recordul european, deţinut de francezul Stephane Diagana, a rămas în picioare. Proba feminină de 400 de metri, fără nici o reprezentantă a Europei la start, dar cu trei jamaicane atentând la medalii, a fost dominată de americance, care au cucerit medaliile de aur, respectiv bronz, prin Phyllis Francis şi Allyson Felix. Jamaicanele s-au clasat pe locurile 5, 6 şi 8. Vă reamintim că Bianca Răzor nu a promovat seriile semifinale. Campioană mondială a probei în 2015, la Beijing, Allison Felix a trebuit să se mulţumească cu medalia de bronz, ea pierzând argintul pentru două sutimi, în dauna lui Salwa Eid Naser, din Bahrein, care a stabilit un nou record al ţării sale.

 

Gong Lijiao, de la locul patru la medalie de aur

Gong Lijiao

Foarte slăbuţă a fost finala feminină de aruncare a greutăţii, cu rezultate modeste, de sub 20 de metri, în condiţiile în care recordul mondial este de 22,63 metri. Chinezoaica Gong Lijiao a cucerit medalia de aur cu o aruncare de 19,94 metri. Sportivele clasate de la locul 4 în jos au aruncat sub 19 metri! Aşa cum am scris mai sus, se prea poate ca rezultatele să fie influenţate de condiţiile meteo nefavorabile. De remarcat progresul înregistrat de Gong Lijiao, ocupantă a locului 4 la mondialul din 2011, medaliată cu bronz la mondialul din 2013, cu argint la cel din 2015 şi au aur la cel din acest an. Şi mai interesant este faptul că în 2011, atunci când a terminat a patra, Lijiao a aruncat 19,97 metri, 19,95 metri în 2013 şi 20,30 metri în 2015. Se vede treaba că asiatica a cucerit medalia de aur cu un rezultat mai slab decât la precedentele participări.

 

Alina Rotaru, în finală la lungime fără să atingă baremul!

Alina Rotaru

Miercuri au avut loc calificările în proba feminină de săritură în lungime, cu 30 de sportive la start, între ca şi româncele Alina Rotaru şi Angela Moroşanu. Din păcate, numai prima a reuşit să se califice în finala de 12, care va avea loc astăzi. Cea mai bună săritură a Alinei Rotaru a măsurat 6,50 metri, în condiţiile în care baremul de calificare este 6,70 metri. Însă nimeni nu a reuşit să atingă această performanţă. Să fie de vină tot vremea? Cu acest rezultat, Rotaru a obţinut poziţia a 10-a. Primul loc i-a revenit Dariei Klişina, cu 6,66 metri. Angela Moroşanu s-a clasat pe 27, cu 5,92 metri. Anterior, ea a sărit 5,79, respectiv 5,39 metri. Cinci din cele 30 de sportive n-au reuşit să depăşească bariera celor 6 metri! Recordul mondial al probei este de 7,52 metri, fiind deţinut de Gaina Christiakova şi a fost stabilit în 1988, la Leningrad. Cea mai aproape de acest record a fost americanca Jackie Joyner Kersee, care în 1994 a sărit, de două ori, la New York şi Sestriere, 7,49 metri.

 

 Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie