Atenție la țânțari!

Datorită contextului epidemiologic existent în Europa și România, precum și condițiilor meteorogice propice dezvoltării vectorilor – temperaturi ridicate urmate de ploi și inundații în unele zone, au fost confirmate și în România cazuri de infecție cu virus West Nile.

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați. Pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului). Virusul nu se transmite prin atingere. Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați semnele și simptomele de mai jos, vă recomandăm să vă prezentați de urgență la cel mai apropiat cabinet medical: febră ridicată, durere de cap intensă. În cazurile severe apar și simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, slăbiciune musculară.

Prevenirea înțepăturilor de țânțar este principala recomandare pentru evitarea îmbolnăvirilor: evitarea zonelor infestate de țânțari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de țânțari; aplicarea de creme și spray-uri repelente pentru protecție împotriva țânțarilor; tratarea hainelor, corturilor și obiectelor de camping cu insecticid – a se evita aplicarea directă pe piele; asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer; împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre/uși).

Dr. Mihai Moisescu-Goia
Director executiv DSP Cluj

Articole din aceeasi categorie