Atelier de arheologie experimentală (ceramica dacică), la Camp Virtus

Pasionații de istorie și de daci sunt invitați sâmbătă, 16 septembrie, la un atelier de modelat vase din lut tipice civilizației dacice, organizat de Asociația Virtus Antiqua la Camp Virtus, lângă Sălicea.

În cadrul atelierului, care se va desfășura între orele 10:00-15:00, participanții vor primi fișe despre aceste forme ceramice – ceașca dacică, vasul-borcan sau așa-numita fructieră – și despre posibilele lor moduri de utilizare în epocă, precum și despre modurile în care meșterii olari daci își decorau produsele, iar mai apoi vor experimenta, împreună cu membrii asociației, modelarea lor efectivă.

Întâlnirea de arheologie experimentală de sâmbătă se desfășoară în cadrul proiectului cultural „Labirint prin timp”, organizat de asociația clujeană de reconstituire istorică „Virtus Antiqua” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Conform celor anunțate de asociație, vasele de tip dacic realizate sâmbătă vor fi definitivate în luna octombrie, în cadrul evenimentului final al proiectului.

Acesta implică realizarea unui labirint de un hectar, cu diferite zone „locuite” de daci, romani și celți, cu șoimari, parfumieri, gladiatori, soldați și alte personaje desprinse din istoria antică.

Una dintre activitățile din acest labirint va fi experimentarea celei mai vechi forme de ardere a ceramicii, respectiv arderea „la groapă” a vaselor realizate de voluntari și de public, în cadrul atelierelor de weekend.

M. T.

Articole din aceeasi categorie