Atac lansat de Tăriceanu de la Cluj-Napoca: PNL a devenit partidul sistemului şi binomului

Prezent marţi la Cluj-Napoca pentru a anunţa alăturarea senatorului Marius Nicoară la ALDE, şeful acestei formaţiuni Călin Popescu Tăriceanu a declarat că pentru el este o bucurie să poată relua proiectele pe care le-a iniţiat cu noul său coleg de partid în urmă cu mai mulţi ani când amândoi făceau parte din PNL
“Am venit astăzi la Cluj cu o ocazie bine conturată şi motivată, este vorba despre decizia vechiului meu coleg Marius Nicoară (…) să devină membru ALDE şi să se alăture ALDE, singura formaţie autentic liberală din România. Spun vechiul meu coleg pentru că amândoi am început activitatea politică în PNL, în aceeaşi perioadă. Pentru mine este o bucurie să reluăm proiectele pe care le-am iniţiat la un anumit moment, când eu era prim ministru iar Marius Nicoară era preşedinte la Consiliul Judeţean. Marius Nicoară avea nişte ambiţii foarte clare de a transforma judeţul în primul pe ţară la investiţii. Şi vă aduceţi aminte de investiţiile din parcurile industriale. Sigur, că aceste proiecte aş dori să le ducem mai departe, mai ales că la Cluj avem o reprezentare parlamentară onorantă care ne permite să facem ceva pentru comunitatea din Cluj pentru mai departe’’, a spus Călin Popescu Tăriceanu, precizând că ambiţia ALDE este să depăşească PNL-ul. ‘’PNL-ul a rămas ca partid doar cu denumierea de liberal pentru că nu mai are nicio legătură cu liberalismul. De ce? Pentru că un partid nu e suficient să aibă în denumire cuvântul liberal, el trebuie să se identifice prin valorile şi pricipiile pe care le promovează’’, a arătat liderul ALDE. Acesta a precizat că atât el cât şi colegii săi din ALDE au ca scop apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor individuale în faţa abuzurilor care s-au petrecut în ultimii ani în numele luptei împotriva corupţiei. ‘’Cred că corupţia a devenit o problemă majoră şi toate ţările cu democraţii se confruntă într-o măsură diferită cu acest fenomen al corupţiei. Dar combaterea corupţiei nu poate fi pusă pe primul plan şi trecute pe al doilea plan drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Cu alte cuvinte, în numele luptei anticorupţie nu putem călca în picioare drepturile şi libertăţile fundamentale. Lucrurile trebuie puse în ordine normală. Libertatea nu este un cuvânt abstract. Şi libertatea şi drepturile fiecărui cetăţean trebuie garantate iar lupta împotriva corupţiei decurge de aici’’, a punctat şeful Senatului’’. Acesta a adăugat că PNL-ul s-a îndepărtat de aceste valori şi a devenit partidul ‘’sistemului şi binomului’’.
România trebuie să revină la normalitate
Liderul ALDE a menţionat că România trebuie să revină la normalitate şi să se asigure o deplină independenţă judecătorilor.
“Am văzut declaraţiile extraordinar de înţelepte ale d-nei Stanciu (Livia Stanciu-n.r.), preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care declara cu mare emfază cum este ea un partener de nădejde al procurorilor. Acesta este statul de drept care s-a clădit, din păcate, în ultimii ani. Trebuie să revenim la normalitate, în situaţia în care să asigurăm o deplină independenţă judecătorilor, să îi scoatem de sub toate presiunile sub care au funcţionat. Iar protocoalele secrete, care văd că nu mai încetează să iasă la suprafaţă, sunt dovada acestei distorsiuni grave şi acestor excese şi abuzuri grave care s-au întâmplat în România”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Mascaradă
El a evidenţiat că totul era o “mascaradă”. “Vorbeam de independenţa justiţiei, dar era bună pentru discursul public, în realitate vedeam cum funcţionează independenţa justiţiei. Judecătorii primeau informaţii, trebuiau să facă schimb de informaţii cu serviciile secrete, totul era o mascaradă urâtă în care nu ştim câţi oameni au căzut nevinovaţi acestei luptei aşa-zise împotriva corupţiei, care s-a transformat într-o nemiloasă luptă pentru putere politică, economică”, a afirmat preşedintele liberal democraţilor.
Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că prin numărul mare de cazuri instrumentate de DNA, în special pentru abuz în serviciu, România a ajuns să fie considerată ţara cea mai coruptă din Europa.

‘’90% din cauzele DNA sunt pe abuz în serviciu’’
“La noi, toată lumea a fost acuzată (…). Dosarele instrumentate la DNA pe corupţie, cred că 90% sunt pe abuz în serviciu, care este considerată ca o infracţiune conexă corupţiei. Alţii nici măcar nu sunt acuzaţi direct ei pentru abuz în serviciu, ci participare indirectă la abuz în serviciu. Toate lucrurile acestea au transformat România într-un exemplu pe care eu îl deplâng, adică România a devenit, cu ajutorul DNA, ţara cea mai coruptă din Europa, prin numărul de cazuri de corupţie raportate, că noi raportăm şi ăia îşi imaginează toate grozăviile”, a spus Călin Popescu

Actualele coduri au permis abuzuri
Referindu-se la modificarea codurile penale, Tăriceanu a declarat că acest demers a venit deoarece codurile penale şi codurile de procedură penală, în loc să fi fost supuse, la momentul adoptării, unui proces de dezbatere în parlament, ele au fost create pe repede înainte în birouri sau laborator ‘’de un grup de specialişti’’. ‘’Şi au fost adoptate nu pe repede înainte, ci pur şi simplu prin ordonanţă de urgenţă. În ultimii ani, am văzut făcute într-adevăr de specialişti, practicieni ai dreptului, adică judecători, profesori universitari, o serie de comentarii critice la adresa acestor coduri. Mai mult decât atât, noi am văzut că aceste coduri au permis abuzurile care s-au petrecut în ultimii ani. Un exemplu mai facil care îmi vine la îndemână este cel al abuzului în serviciu. După cum ştiţi, abuzul în serviciu nici măcar nu este incriminat în alte ţări din Europa”, a completat preşedintele ALDE.

Întîmpinaţi de protestatari
La intrarea în sediul ALDE Cluj, precum şi la ieşire, Călin Popescu Tăriceanu, senatorul Marius Nicoară şi ceilalţi lideri ai formaţiunii au fost întâmpinaţi de un grup de circa zece protestatari care au scandat, printre altele, ‘Ruşine, ruşine să vă fie’, ‘Hoţii’, ‘Justiţie, nu corupţie’, ‘Demisia’. De asemenea, protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum ‘Cluj, toţi în stradă pentru Justiţie’, ‘ALDE a mai câştigat încă un penal’, ‘Legi pentru cetăţeni! Nu pentru politicieni’.

Articole din aceeasi categorie