Asociaţia Romanian Business Leaders critică politica bugetară a Guvernului

Alocările bugetare supradimensionate, prin creşterea pensiilor, majorarea fără fundament economic a salariilor din domeniul public, pensii speciale sau venituri speciale nejustificate economic şi etic se fac într-un moment economic în care consumul îşi epuizează potenţialul de creştere, şi s-a intrat deja în spirala dezechilibrelor comerciale.

Asociaţia Romanian Business Leaders (RBL) consideră că rectificarea bugetară din septembrie „bagă economia şi societatea românească pe ultima fază a paradigmei de creştere bazată pe consumul produselor provenite din alte state”, pe care le plătim cu bani împrumutaţi. În paralel, Produsul Intern Brut potenţial este compromis de restrângerea la minime istorice a investiţiilor.
„Rectificarea bugetară amână digitalizarea şi modernizarea administraţiei. RBL consideră că amânarea nu are drept cauză lipsa resurselor financiare: miza pare să fie conservarea lipsei de transparenţă – adică mediul propice pentru corupţie, aservirea contribuabilului şi subordonarea acestuia faţă de autoritatea administrativ-politică. Reaşezările bugetare din ultimii doi ani – inclusiv rectificarea actuală – ignoră capacitatea reală a României de a repatria o parte din forţa de muncă emigrată”, se mai arată în analiza RBL.
RBL atrage atenţia că tendinţa globală este de revenire a creşterii PIB către potenţialul real, iar, cum bugetele sunt realizate potrivit unor prognoze prea optimiste, primele sacrificate vor fi investiţiile, ceea ce conservă gradul de subdezvoltare actual.

Articole din aceeasi categorie