Asociaţia “Hai în Sat”, care îşi propune să îi ajute pe români să redescopere viaţa la ţară, lansată la Cluj

O asociaţie din Cluj care şi-a propus să realizeze un schimb economic şi social între mediul urban şi cel rural din România, prin ajutarea orăşenilor de a redescoperi realitatea vieţii la ţară, dar şi prin readucerea artei în căminele culturale, a fost lansată, joi, într-o comună de lângă Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentaţilor Asociaţiei Culturale “Hai în Sat”, proiectul este unic în România.
Coordonatorul proiectului, Alin Pop, a spus că una dintre ideile care au stat la baza acestui proiect a fost aceea de a ajuta generaţiile tinere să lase deoparte tableta şi jocurile pe calculator pentru a se apropia de natură. “Hai în Sat” este o organizaţie cu profil cultural-artistic care are scopul, declarat inclusiv prin denumire, de a “scoate” locuitorii marilor aglomerări urbane din oraş şi de a-i duce măcar pentru câteva ore în sat.
“Indiferent dacă trăim în mediul urban sau rural, conştientizăm o realitate mai puţin pozitivă legată de viaţa tinerilor, şi mă refer la copii de la 3-4 ani la vârsta adolescenţei. Ei în cea mai mare parte a timpului se află în spaţiul virtual. Aceşti tineri peste 25-30 de ani vor fi cei responsabili de tot ce înseamnă societate. Ori, neconfruntându-se cu o realitate a vieţii trăită într-un mod natural, vor avea o mare problemă când vor interacţiona cu problemele de zi cu zi. Noi prin acest proiect vrem să-i familiarizăm cu realităţile din ţara noastră şi cu tradiţiile care se vor pierde dacă ei nu şi le însuşesc”, a spus Alin Pop.
Proiectul “Hain în Sat” nu se limitează însă la tineri, ci orice persoană, de orice vârstă, poate beneficia de ideile şi proiectele asociaţiei, care încearcă să găsească oportunităţi de vizitare a comunităţilor rurale de pe teritoriul întregii ţări.
Traseele propuse sunt în prealabil identificate de reprezentanţii asociaţiei, care caută lucruri interesante şi din punct de vedere cultural, tradiţional sau al mediului.
În plus, reprezentanţii asociaţiei şi-au propus să facă şi drumul invers, în sensul de a reda căminelor culturale adevărata lor menire şi de a organiza spectacole de teatru sau concerte în mijlocul comunităţilor rurale, ai căror membri ajung mai greu în mediul urban pentru a beneficia de această activitate culturală.
Asociaţia “Hai în Sat” a fost lansată joi în cadrul unui eveniment care a avut loc în comuna Mera, de lângă Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie