Asociaţia de Podiatrie, alături de maratoniştii ediţiei 2017 a 2×2 RACE

Indiferent de sportul practicat, succesul sportiv este dependent de sănătatea picioarelor, însă pentru alergători picioarele sunt adevăraţi „stâlpi” ai performanţei: sprijinul, propulsia corpului, echilibrul acestora, toate se bazează pe membrele inferioare.

Promovând importanţa sănătăţii picioarelor în relaţie cu sportul şi activităţile sportive, Asociaţia de Podiatrie a fost alături, pentru al doilea an la rând, de sportivii înscrişi în 2×2 RACE – singura cursă de alergare montană din România, desfăşurată integral la peste 2000 m altitudine, unul dintre cele mai dificile ultra-maratoane montane din lume, măsurând aproximativ 46 de km, cu 4.200 m diferenţă pozitivă de nivel. Cursa fiind extrem de solicitantă din punct de vedere fizic, mai ales pentru picioare, participanţii au avut nevoie de o îngrijire atentă şi o pregătire adecvată. Asociaţia de Podiatrie le-a oferit suportul informaţional necesar pentru asigurarea pregătirii corespunzătoare a picioarelor pentru această cursă foarte dificilă şi pentru protejarea sănătăţii picioarelor.

„Sănătatea picioarelor este esenţială pentru orice sportiv, iar podiatrul este specialistul care are un rol fundamental în pregătirea sportivilor, în prevenirea eventualelor accidentări sau leziuni şi în îngrijirea acestora. Asociaţia de Podiatrie continuă să fie alături de echipa 2×2 RACE, de participanţii la cursă, şi ne bucură să constatăm conştientizarea necesităţii şi rolului asistenţei podiatrice în raport cu activităţile sportive” – declară dr. Norina Gâvan, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Cursa 2×2 RACE, al cărei traseu leagă cele mai înalte două vârfuri din România – Moldoveanu (2544m) şi Negoiu (2535m) -, implică, pe lângă alergarea propriu-zisă, o pregătire riguroasă, antrenament, încălzire corespunzătoare, recuperare. Fiecare alergător trebuie să acorde o atenţie specială sănătăţii picioarelor, întrucât un maraton presupune riscuri şi suprasolicitare. Un alergător montan trebuie să se odihnească timp de câteva zile înainte de o astfel de cursă, să urmeze un regim alimentar strict, să respecte un program de atrenament de aproximativ patru zile pe săptămână şi să îşi pregătească picioarele pentru efortul depus. În procesul de pregătire pentru alergători, podiatrul are un rol foarte important întrucât o examinare de specialitate ajută la identificarea eventualelor probleme de biomecanică, la alegerea încălţămintei potrivite sau la recomandarea unei orteze, dacă este cazul. În acest context, Asociaţia de Podiatrie a venit în sprijinul maratoniştilor 2×2 RACE, oferind informaţii şi sfaturi privind realizarea contactului corect dintre corp şi sol, mersului corect, prevenirii problemelor de sănătate a picioarelor, evitării accidentărilor etc.

Articole din aceeasi categorie