Arte Expoziţia absolvenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj – Napoca, 2015

Sculptura sau bucuria finitului

Încep rîndurile de faţă cu un citat din Gabriel Liiceanu, “Sculptura este bucuria finitului”. Mai propun încă un citat la fel de celebru şi cunoscut, semnat de … Auguste Rodin : “Arta este o misiune sublimă. Ea e încercarea unei minţi de a înţelege universul şi apoi de a-l traduce pe înţelesul celorlalţi”.

Ne convingem de adevărurile de mai sus şi graţie lucrărilor absolvenţilor licenţă şi master ai Departamentului sculptură – prof. dr. Radu Moraru, prof. dr. Alexandru Păsat, conf. dr. Ionel Tănase, lector dr. Aurel Cucu, lector dr. Kolozsi Tibor, lector dr. Ioan Jugrestean, prep. drd. Florin Marin -, departament de succes prin cadre dicatice, absolvenţi, studenţi şi nu în ultimul rînd, prin proiectele propuse.

Competenţele departamentului sculptură vizează execuţia la nivel de profesionist, de lucrări de sculptură d einterior, sculptură ambientală, de for public; apoi sînt competenţe de curatoriat şi organizare de expoziţii de profil şi nu numai şi nu în ultimul rînd, dezvoltarea abilităţilor practice privind tehnica prelucrării materialelor specifice (lemn, piatră, metal, marmură, …), dar şi a materialelor neconvenţionale.

2015 îi propune ca nume de urmărit în viitor pe următorii opt absolvenţi : Lucian Demian (‘Pomul Vieţii’), Ana Neag (‘4(bi)mensional’), Ionel Mihai (‘Convoi’; excelentă lucrare, fără exagerare; celebrare a vieţii, celebrare a naturii), Camilia Filipov (‘Procese în timp’), George Cobuz (‘Exit’), Vlad Bodaşcă (‘Proverbe şi zicători’ : cu fundul în dou luntre, banu – I ochiul dracului, ulciorul nu merge de multe ori la apă, s-a dus bou şi s-a întors vacă, a arăta pumnul sub batistă; sînt tot atîtea învăţături, de care ar trebui să se ţină cont; materializare bună a unei idei excepţionale), Laura Zanetti (‘Arhitectura coloanei’; coloană a spiritualităţii, dacă luăm fiecare segment care compune coloana … carte).

Voi încheia rîndurile de faţă tot cu un citat, din … Michelangelo, citez “În fiecare bloc de marmură se află o statuie şi e treaba sculptorului să o descopere”. O nouă generaţie a pronit la drum, încrezătoare în şansele ei. Este momentul ca fiecare în parte să descopere în marmură, în lemn, în piatră sau metal, sculptura. Şi odată cu ea, să propună spiritualităţii, valoarea, valoarea creatorului, valoarea bucuriei finite.

Demostene ŞOFRON

Foto : Cătălina PINTEA

Articole din aceeasi categorie