Ars photographica. Expolaroid. Luna fotografiei instantanee

Fundaţia Cosman
(strada Andrei Mureşanu 11)
Mă întreb câţi îşi mai amintesc de aparatele fotografice Polaroid – invenţie a americanului Edwin Land, 1947 – aparat cu ajutorul căruia se realizau fotografii la ‘minut’. Despre ce este vorba ? Locul rolelor de film este luat de plicuri subţiri din plastic, în interiorul lor aflându-se o peliculă de film şi un pachet de substanţe chimice pentru developare, substanţe care sunt împrăştiate în momentul în care fotografia este realizată. Un deziderat tehnic şi artistic era astfel realizat, lucru afirmat şi de celebrul fotograf american Ansel Adams, citez “polaroidul reprezintă unul din cei mai importanţi paşi în dezvoltarea fotografiei”, fiind vorba, la timpul respectiv, de o nouă tehnică. Una care a impus instantaneitatea. O instaneitate atât ca formă de artă, cât şi ca mijloc de expresie artistică, istorie vie a unor amintiri surprinse, pline de sensibilitate.
Expolaroid reuneşte 13 artişti fotografi, proveniţi din areale geografice diferite, de vârste diferite, de formaţii profesionale diferite. Este vorba despre Andreea Andrei (Londra/Bucureşti), Adrien Basse – Cathalinat (Toulouse, Franţa), Andrei Budescu (Cluj – Napoca), Jean – Michel Delage (Angers, Franţa), Teodora Cosman (Cluj – Napoca), Alice Finichiu (Bruxelles, Belgia), Lili Plasticienne (Castelsarrasin, Franţa), Iulia Lăzărean (Cluj – Napoca), Irina Dumitraşcu Măgurean (Cluj – Napoca), Bernard Naghi (Carei), Francesco Sambati (Lecce, Italia), Ioana Tăut (Berlin/Arad), Carla Timoc (Cluj – Napoca). Lucrările expuse “ne fac părtaşi, în intimitatea momentului, la miracolul instantaneităţii” (Irina D. Măgurean/Teodora Cosman).
Se poate spune fără a greşi, că expoziţia în sine dovedeşte un singur lucru, există interes pentru tehnica şi aparatele polaroid, nu numai în România, ci şi în întreaga lume. Chiar dacă era anunţată închiderea uzinei Polaroid din Olanda, ultima de gen din lume, mă refer la anul 2008. Iniţiativa Impossible Project a aparţinut unui grup de foşti angajaţi care au preluat fabrica, asigurându-i supravieţuirea. Istoria Polaroid merge mai departe. Şi o pagină excelentă se scrie cu EXPOLAROID, demers artistico – documentar de neratat.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie