Ars photographica. “Baletul. Trupul muzicii” şi un artist fotograf spre performanţă, Paul Daniel Schneider

Nu în fiecare zi ai ocazia vizualizării unui album de artă fotografică şi încă a unuia în care calitatea artistică primează. Afirm acest lucru pornind de la faptul că albumul Baletul. Trupul muzicii semnat de Paul Daniel Schneider este o reuşită, pornind de la temă înainte de orice.

Baletul este prin excelenţă, o artă asupra căreia puţini artişti se opresc. În pictură s-a oprit Degas şi ştim cu ce rezultate. În fotografie se opreşte Paul Daniel Schneider într-un album în care mişcarea are graţie, eleganţă, atitudine. Firesc dacă ne gândim că la reuşita albumului şi-au adus contribuţia balerinii Antonia Luca, Alexia Mureşan, Adelina Filipaş, Anda Chiorean, Andreea Drăgan, Ariana Chinan, Cristiana Gruia, George Zăhan, Augustin Gribincea, Lucia Morar, Radu Muntean, Raluca Berciu, Sara Pocan, Şerban Chinan, Simina Torsin, Teodora Târnovan şi Vasiana Sălăjan. Cu plusul adus de patru elevi ai Liceului de arte plastice ‘Romulus Ladea’ din Cluj – Napoca, Diana Cristurean, Alexandra Pop, Cristina Bandics şi Mihnea Covaci, autorii unor desene de mare frumuseţe şi expresivitate, cei patru fiind elevi ai profesorilor Maria Sârbu, Vitz Tunde şi Corina Fulger.

Fotografiile sunt alb – negru, lucru care nu scade deloc valoarea ochiului fotografic. Pot spunea că o potenţează, ochiul reţinând mişcările şi atitudinile în toată naturaleţea lor. Acesta este marele câştig al fotografiei artistice, naturaleţea, firescul, demers specific celor care-şi cunosc bine şi foarte bine uneltele, aparatul de fotografiat în cazul lui Paul Daniel Schneider.

Mai pot afirma încă un lucru. Paul Daniel Schneider nu este “un elev în fotografie, încă în drum spre performanţă”, cum se autocaracterizează. Este artistul care, cunoscându-şi uneltele artistice ca să reiau ideea, abordează cu mult curaj o temă pretenţioasă, o dezvoltă şi o ridică la rang de artă, de aici şi dorinţa de a-i urmări evoluţia, de a-i vedea viitoarele expoziţii şi albume. Este un drum pe care trebuie să meargă înainte, cu acelaşi curaj şi cu aceeaşi responsabilitate.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie