Ars photographica

Cernobâl. După 32 de ani

vernisaj vineri 9 noiembrie, 16. 00 * cinematograf ‘Victoria

Cu siguranţă numele tinerei Oxana Dvornic nu vă este prea cunoscut. O carieră se clădeşte încet, pas cu pas, tinereţea, talentul şi puterea de muncă fiind atu – urile tinerei fotografe.

Aveţi ocazia astăzi 9 noiembrie, să o cunoaşteţi pe Oxana, prilejul fiind personala Cernobâl. Faună şi floră, expoziţie de fotografii pe o temă dată, una de impact, dureroasă ca istoric. Pentru că un eveniment cum a fost cel de la Cernobâl din 26 aprilie 1986, nu se uită deloc. Nici nu se poate uita atâta timp cât a generat multă suferinţă, amintiri triste dintr-un spaţiu uitat de timp şi de oameni.

Explozia reactorului 4 de la Centrala Autoelectrică a fost urmată de contaminarea radioactivă, norul de precipitaţii radioactive îndreptându-se spre spaţiile fostei URSS, ale Belarusului, Ucrainei, Românei, spre cele estice ale Americii de Nord. Au fost evacuate peste 300. 000 de persoane. Numărul celor care au murit nu se cunoaşte exact, în primul rând datorită secretomaniei fostului regim sovietic.

Au trecut 32 de ani. Oxana ne propune, contrar aşteptărilor, un Cernobâl al zilelor noastre în recuperare, renaştere a florei şi faunei, un Cernobâl în care primează verdele, albastrul, oraş în care viaţa pulsează, nu ca înainte e drept, dar pulsează. Sunt şi imagini ale dezastrului din 1986, nici nu puteau fi evitate, dar Oxana nu caută prin ele senzaţionalul.

Oxana este un ochi fotografic obiectiv, aceasta este una din marile calităţi şi ale artistului şi ale omului. Nu caută, repet, senzaţionalul, nu caută să smulgă lacrimi, caută realităţi. Nu cosmetizează, nu plusează în temele alese. Obiectivitatea şi simplitatea sunt definitorii pentru artist şi locul surprins deopotrivă.

Fotografiile prezente în această avancronică sunt, cred eu, sugestive. Sunt invitaţia la cunoaştere, cunoaşterea Oxanei, cunoaşterea Cernobâlului de azi, după 32 de ani de la evenimentul din 1986. Printr-o firească extensie, este şi cunoaşterea filmului rus din cadrul festivalului Seri în Moscova.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie