Armistiţiu fragil în estul Ucrainei, noi sancţiuni ale UE împotriva Moscovei

AFP

În noaptea de duminică spre luni au avut loc lupte la periferia oraşului-port Mariupol, pe coasta Mării Azov, în timp ce armistiţiul a fost încălcat de mai multe ori în estul Ucrainei, potrivit armatei ucrainene. Astfel, şansele unei încetări a focului de durată par destul de precare, în contextul în care Uniunea Europeană urmează să adopte în mod oficial noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Vestea armistiţiului încheiat între Kiev şi rebeli proruşi vineri la Minsk – destinat să pună capăt celor cinci luni de lupte sîngeroase, soldate cu aproximativ 2.600 de morţi, potrivit ONU – a fost primită cu prudenţă de către Occident, care acuză Kremlinul de escaladarea tensiunilor.

Potrivit relatărilor din ultimele zile, Rusia a desfăşurat trupe regulate în regiune, iar cele 28 de state membre ale Uniunii Europene urmează să adopte luni în mod oficial noi sancţiuni economice împotriva Moscovei, sancţiuni care vor intra în vigoare începînd de marţi.

Acest nou pachet de sancţiuni cuprinde măsuri mai restrictive privind accesul companiilor ruseşti la pieţele occidentale de capital, de apărare, produse cu dublă utilizare, civilă şi militară, şi tehnologii sensibile. Totodată, acesta include o nouă listă cu nume de persoane vizate de îngheţarea activelor şi interzicerea vizei în UE.

Rusia, a cărei economie începe să se resimtă în urma măsurilor restrictive impuse pînă acum de UE şi SUA, a avertizat că va reacţiona în cazul unor noi sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Cu toate acestea, UE “este pregătită să revină” asupra sancţiunilor, în cazul în care armistiţiul în estul Ucraina “este durabil” şi (sau) dacă încep negocierile de pace, a declarat duminică preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Armistiţiul este ameninţat, în special, de situaţia fragilă din zona portului strategic Mariupol, ultimul oraş important din regiune aflat încă sub controlul Ucrainei, unde s-au desfăşurat lupte şi în noaptea de duminică spre luni, potrivit armatei ucrainene.

Pe pagina sa de Facebook, serviciul de presă al operaţiunii antiteroriste a afirmat că, în cursul ultimelor 24 de ore, rebelii proruşi au încălcat de “cinci ori” armistiţiul, menţionînd în special tirurile insurgenţilor asupra poziţiilor armatei ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk, două bastioane ale separatiştilor.

Un purtător de cuvînt militar al Kievului indicase că o coloană rusă a fost văzută trecînd duminică în regiunea rebelă Lugansk, inclusiv “tancuri T-72 şi sisteme de rachete antiaeriene Strela şi Viteaz”, dar Moscova a dezminţit orice implicare a sa cu trupe în teren.

Protocolul acordului de încetare a focului, semnat vineri la Minsk, şi făcut public de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) stipulează “statut special” pentru regiunile controlate de separatişti şi alegeri în regiunile Doneţk şi Lugansk.

În pofida încălcării armistiţiului, acest statut urmează să fie discutat peste o săptămînă la Minsk, a indicat “premierul” autoproclamatei republici Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, care ar dori să adauge la acest acord deja încheiat “recunoaşterea independenţei (lor)”.

Proclamarea armistiţiului este un succes pentru insurgenţi şi Rusia, iar Kievul pare să fi pierdut mai multe oraşe din Est după înaintarea victorioasă a rebelilor, ajutaţi de militari ruşi în teren, conform Occidentului.

La rîndul său, NATO desfăşoară pînă la 10 septembrie exerciţii militare în ţările baltice, în Germania şi în Polonia, ceea ce ar trebui să proclame “tare şi clar” că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să apere ţările aliate.

Articole din aceeasi categorie