Armenii gherleni s-au aşezat la masă comună

Comunitatea armenească din municipiul Gherla se respectă. Orice sărbătoare se iveşte, locuitorii de această etnie din oraşul de pe Someş marchează prin masă comună evenimentul.

La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul clubului de pe strada Ştefan Cel Mare a avut loc Balul strugurilor, de fapt o întâlnire de suflet a comunităţii locale, unde nici în această toamnă nu a lipsit buna dispoziţie, aşa cum se întâmplă de fiecare dată cu ocazia sărbătorilor. Cei 46 de armeni gherleni, veniţi la eveniment împreună cu famiile lor, s-au folosit din plin de această ocazie şi au revigorat vechile obiceiuri şi tradiţii culturale, dar şi… culinare. Ştim bine cât de apreciată este bucătăria armenească și ce apreciate sunt mai ales specialităţile preparate din hurut. Asta revine de fiecare dată în actualitate cu prilejul unor sărbători (cum este şi Sfântul Grigore Luminătorul).

De la această frumoasă întâlnire nu au lipsit nici membrii cunoscutului ansamblu de dansuri „Hayakaghak”, tinerii formaţiei susţinând un program artistic mult aplaudat de meseni, chiar dacă unele suite de dansuri nu făceau parte din programul iniţial. La eveniment a fost prezent şi preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, ing. Esztegár János, omul care reuşeşte de câţiva ani să instaleze o atmosferă prietenească şi colegială de invidiat, aşa cum stă bine unui grup unitar şi bine închegat.

În această toamnă comunitatea armenească din Gherla mai este implicată şi în alte manifestări cultural-artistice.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie