Armenii gherleni, prezenţi la hramul Bisericii Armeneşti din Gheorgheni

La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie a comunităţii armeneşti din municipiul Gherla, în frunte cu dirijorul corului Catedralei Armeneşti, Molnár Anna, a participat la sărbătoarea hramului bisericii armeneşti din oraşul Gheorgheni, judeţul Harghita, unde au mai fost prezenţi şi reprezentanţii armenilor din Miercurea Ciuc, Frumoasa, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Dumbrăveni şi alte localităţi din zona Transilvaniei.

Frumosul lăcaş de cult construit în secolul al XIX-lea s-a dovedit şi de această dată neîncăpător, la eveniment fiind prezent, alături de arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, dr. Jakubinyi György, şi preotul paroh al Catedralei Armeneşti din Gherla, msgr. Szakács Endre. Predica a fost rostită de Excelenţa Sa, nunţiul apostolic Miguel  Maury Buendia. În cuvântul său a scos în evidenţă rolul şi importanţa acestei sărbători tradiţionale în viaţa creştinilor armeni din oraşul harghitean, unde există o puternică şi unită comunitate armenească. Amfitrionul sărbătorii religioase de la Gheorgheni a fost preotul paroh al bisericii armeneşti din localitate, T. Gál Hunor. În timpul slujbei a cântat corul bisericii armeneşti din Gheorgheni.

Cu ocazia hramului lăcaşului de cult, timp de două zile la Gheorgheni au avut loc mai multe manifestări cultural-artistice, printre formaţiile invitate numărându-se şi cunoscutul  Ansamblu de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din Gherla, condus de   Esztegár Erika.

Szekely  Csaba

Articole din aceeasi categorie