„Arlechinii” din Dej, au participat cu succes la Festivalul „Eclairs de Scène”, din Franța

Trupa de teatru francofon „Arlequin”, a Centrului Cultural „Arta”, s-a întors de la Toulouse (Franța), unde, la sfârșitul lunii mai, a reprezentat cu succes România și implicit Dejul, la a 33-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineret „Eclairs de Scène”.

Trupa „Arlequin” (Tudor Bote, Bianca Rus, Rada Leș, Alex Țigoan, Celina Găldean, Raul Pop, Bogdan Toderean și Răzvan Chiș) s-a prezentat pe scena festivalului din Toulouse cu piesa „Rețetă pentru o bună Scufiță Roșie” de Christian Jolibois și Romain Drac, în regia profesorului Iosip Lucian. Regia și prestația actorilor, care s-au bucurat de un binemeritat succes la public și la juriu, au fost recompensate cu o diplomă de excelență și Trofeul Festivalului. Evident, și cu ropote de aplauze!

Marți, 4 iunie, tinerii actori, coordonați de prof. Lucian Iosip, s-au întâlnit cu primarul Morar Costan din dorința de a-i împărtăși impresiile lor despre festival, aducând totodată mulțumiri Primăriei Dej pentru sprijinul constant acordat elevilor de a participa la festivaluri sau competiții consacrate în Europa. La rândul lor, au primit cuvenitele felicitări pentru prestația lor de tineri mesageri culturali ai orașului.

Organizat de Asociația FITE (Festival International de Théâtre d’Enfants), festivalul, coordonat de Marie-Claude Baboulène, a reunit anul acesta pe scena Teatrului „Jules-Julien” peste 500 de tineri, respectiv trupe din Republica Moldova, România, Rusia, Spania, Tunisia și Franța, programul acestei manifestări cuprinzând, pe lângă spectacole, o vizită ghidată în oraș, o paradă a costumelor, un târg de produse tradiționale și ateliere teatrale. Nu în ultimul rând, participanții la festival au fost primiți în sala Capitoliului din Primăria Toulouse de primarul orașului, dl. Jean-Luc Moudenc. Cu acest prilej a avut loc și un schimb de mesaje și cadouri între primarul Morar Costan și omologul său francez, cadoul „surpriză” fiind un portret al primarului Moudenc, realizat de Alex Țigoan.

Mesajul primarului Morar Costan, un susținător fervent al participării tinerilor la schimburile culturale internaționale, a fost înmânat primarului orașului Toulouse, de către Alina Hossu, reprezentanta Primăriei Dej.

Tot cu această ocazie, Celina Găldean, Bianca Rus și Alex Țigoan au susținut un moment artistic. De menționat prezența la festival a președintelui Asociației „Dunières sans frontières”, Maurice Bancel, care a venit cu soția special pentru spectacolul dejenilor. De altfel, veche și generoasă prietenă a Dejului, asociația condusă de Maurice Bancel a finanțat taxa de participare la festival a „arlechinilor”.

Un festival la care Dejul a participat pentru a 5-a oară și, de fiecare dată, trupele selectate au fost apreciate de public și au reprezentat cu succes Dejul și România.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie