Aripi Frânte: Eveniment de informare privind violenţa în familie, la Cluj-Napoca

Un eveniment de informare, conştientizare şi sensibilizare cu privire la fenomenul violenţei în familie va fi organizat în 20 iulie, la Cluj-Napoca, de către Asociaţia Necuvinte, în colaborare cu Poliţia Română şi cu sprijinul Asociaţiei Vivad.

În cadrul evenimentului se va viziona documentarul „Aripi Frânte” – care a dat şi numele campaniei -, se vor distribui materiale informative şi se vor purta discuţii cu participanţii privind metodele de prevenire şi de ieşire dintr-o relaţie de tip abuziv. Participă reprezentanţi ai instituţiilor publice, membri ai organizaţiilor neguvernamentale şi alte persoane interesate.

Asociaţia Necuvinte a lansat, la începutul acestei luni, în colaborare cu Poliţia Română, campania naţională de prevenire a violenţei intrafamiliale „Aripi Frânte”.  Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România, care nu au cerut ajutorul nimănui, prin câteva cazuri ale unor deţinute aflate în Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, au rezistat ani de zile unor suferinţe crunte, fără să ceară ajutorul nimănui, ajungând la un moment dat să clacheze şi să devină din victimă, agresor, făcându-şi singure dreptate.

În cadrul campaniei a fost realizat şi Ghidul siguranţei victimelor violenţei în familie, care, până la sfârşitul anului, va fi distribuit în toate secţiile de poliţie, la nivel naţional. Ghidul se adresează persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi doresc să facă primii paşi spre a ieşi din acel mediu. De asemeni, au fost tipărite afişe care prezintă „cifra neagră” a violenţei – „acele persoane necuprinse de nici o statistică şi care nu au vorbit niciodată despre ceea ce trăiesc”.

Evenimentul de la Cluj-Napoca se va desfăşura de la ora 10:00, în Sala de Conferinţe din incinta Hotelului Victoria.

Asociaţia Necuvinte este o organizaţie nonguvernamentală care şi-a ales misiunea „de a promova drepturile fundamentale ale omului, de a aduce justiţie şi schimbare socială, speranţă şi alternative în situaţii de criză” tuturor persoanelor victime ale violenţei în familie.

„Cu încredere şi protejând confidenţialitatea” celor care li se adresează, membrii asociaţiei îşi dedică timpul şi energia „educării, apărării şi vindecării persoanelor victime ale violenţei în familie, care simt că vocile lor nu sunt auzite şi care şi-au pierdut speranţa că viaţa lor poate fi şi altfel decât în întuneric şi durere”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie