Arhiepiscopul Claudio Maria Celli – Doctor Honoris Causa al USAMV

Arhiepiscopului Claudio Maria Celli, membru al Consiliului Pontifical, îi va fi decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii care va avea loc luni, 9 septembrie, de la ora 10:00, în Aula Magna „Mihai Șerban”.

Distincția va fi acordată la propunerea prorectorului în Relația cu mediul socio-economic, prof. dr. Adrian Oros, căruia i se alătură și membrii Senatului USAMV Cluj-Napoca.

Arhiepiscopul Claudio Maria Celli este reprezentantul special și negociator al Sfântului Părinte Papa Francisc în gestionarea relațiilor internaționale, dar și susținător al abordării etice și oneste cu mass-media. A fost președinte al Consiliului de Administrație al Centrului de Televiziune al Vaticanului, iar în prezent este director al Colegiului Universitar Villa Nazareth. În paralel, este Prior pentru Italia al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius (organizație prezentă în România, unde Prior este PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla), care, în plan diplomatic, promovează bunele relații dintre Sfântul Scaun, România și Italia și își asumă și promovarea dialogului și proiectelor academice.

Arhiepiscopul Claudio Maria Celli a fost președinte al Consiliului Pontifical pentru Comunicațiile Sociale, secretar al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic, numit în 1995 de către Papa Ioan-Paul al II-lea, și subsecretar al Dicasterului pentru Relația cu Statele, poziție din care a negociat Acordul Fundamental dintre Sfântul Scaun și Israel.

„Universitatea noastră îl va omagia pe unul din cei mai iluștri promotori ai dialogului fertil al teologiei cu știința. În calitate de membru al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și de membru al Consiliului Pontifical pentru promovarea Noii Evanghelizări, Înalt Prea Sfinția Sa arhiepiscopul Claudio Maria Celli a promovat viziunea înnoită și înnoitoare a Bisericii Catolice asupra mediului înconjurător. De asemenea, s-a remarcat drept unul dintre arhitecții politicii externe a Vaticanului din ultimele decenii, fiind și un promotor al eticii în comunicațiile sociale și pe Internet. Claudio Maria Celli s-a remarcat și drept unul dintre prietenii românilor și sprijină dezvoltarea relațiilor academice, culturale și sociale dintre România și Sfântul Scaun. Preot din 1965, după absolvirea Academiei Ecleziastice Pontificale, Claudio Maria Celli este o personalitate care a încurajat permanent dialogul științei cu teologia, în scopul sporirii patrimoniului cognitiv, însă a avut întotdeauna grijă ca acest dialog să fie purtat sub auspicii etice solide. În concepția sa, creștinii care au capacitatea intelectuală și educația necesară au datoria de a explora științele vieții, pentru a cunoaște și din punct de vedere științific măreția Creației și a Creatorului. Din toate aceste motive, universitatea noastră a decis să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa” – declară prof. dr. Adrian Oros, citat într-un comunicat al USAMV, remis, joi, presei.

La ceremonia din 9 septembrie vor participa reprezentanți ai mai multor culte religioase din România, precum și membri ai mediului academic din România.

M. T.

Articole din aceeasi categorie