Arestarea unui ofiţer eston de către Rusia

AFP

Arestarea de către autorităţile ruse a unui ofiţer eston săptămîna, trecută la graniţa dintre Rusia şi Estonia, este văzută în capitala acestui stat baltic drept un test al Moscovei pentru a evalua reacţia ţărilor NATO în faţa unui incident ce afectează un mic membru al Alianţei.

Potrivit autorităţilor de la Tallinn, cetăţeanul eston, pe nume Eston Kohver, a fost răpit de indivizi înarmaţi pe teritoriul Estoniei, în timp ce Moscova susţine că el a pătruns pe teritoriul rus pentru a executa acolo o misiune clandestină de culegere de informaţii şi avea asupra sa un pistol, 5.000 de euro şi echipamente pentru operaţiuni de spionaj.

Incidentul s-a petrecut chiar în ziua cînd se termina summitul NATO la care Alianţa a promis o “prezenţă continuă” în flancul estic şi la două zile după ce preşedintele american Barack Obama a efectuat o vizită istorică în Estonia, pentru a asigura statele baltice de angajamentul Washingtonului că le va apăra în faţa oricărei acţiuni agresive din partea Rusiei.

Această coincidenţă este însă tulburătoare în opinia unor analişti estoni, care cred că serviciile secrete ruse au premeditat capturarea ofiţerului pentru a demonstra că ele pot opera în orice circumstanţă şi/sau pentru testa reacţia NATO şi adevărata determinare a acestei alianţe de a-şi apără oricare dintre membri.

Preşedintele eston, Toomas Hendrik Ilves, a declarat că “răpirea s-a produs pe teritoriul eston, în cadrul unei anchete transfrontaliere privind acţiunile de corupţie, iar Rusia a admis implicarea serviciilor sale speciale”. Nu este exclus ca ofiţerul eston, care investiga corupţia pe scară extinsă din interiorul vămilor, să fi descoperit că înalţi responsabili ruşi sînt implicaţi în acţiuni de contrabandă.

Cît despre versiunea Moscovei, potrivit căreia ofiţerul eston urma să se întîlnească cu agentul său rus care-i furniza informaţii, site-ul rus agentura.ru, specializat în servicii secrete, o consideră puţin credibilă, întrucît de obicei aceste servicii aşteaptă contactul dintre cei doi agenţi pentru a-i surprinde în flagrant.

Articole din aceeasi categorie