Aproximativ 20 de mc de mâl contaminat se colectează zilnic din lacul de levigat de la Pata Rât

Aproximativ 20 de metri cubi de mâl contaminat rezultă zilnic în urma procesului de epurare a levigatului de la Pata Rât, a anunţat Consiliul Judeţean Cluj. Potrivit reprezentanţilor acestei instituţii, concentratul obţinut este transportat de firma specializată Demeco SRL în localitatea Băicoi în vederea neutralizării, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare. ‘’Conform avizelor de expediţie eliberate şi a datelor înregistrate de contorul montat la ieşirea din bazinul de concentrat, până în data de vineri, 8 iunie 2018, fusese deja transportată în scopul eliminării o cantitate de 147 de mc de concentrat. În acelaşi timp, permeatul produs de staţia de osmoză, respectiv lichidul procesat, complet decontaminat şi inofensiv pentru mediu, este evacuat în pârâul Zăpodie’’, a precizat CJ Cluj.
Staţia de osmoză inversă de la Pata Rât a fost pusă în funcţiune la sfârşitul lunii trecute pentru a epura levigatul produs la depozitul de deşeuri din zonă. Iniţial, staţia a funcţionat cu ajutorul unui generator electric pe bază de motorină, fiind utilizată, în acest scop, o cantitate de 2,5 tone de combustibil.
La sfârşitul săptămânii trecute au fost finalizate lucrările de realizare a racordului electric necesar în vederea punerii în funcţiune a staţiei de epurare prin osmoză inversă, pe bază de energie electrică. Un raport actualizat privind modul de desfăşurare a procesului de epurare a levigatului de la Pata Rât, prezentat de responsabilii de proiect, demonstrează că acesta decurge în condiţii optime, staţia de osmoză inversă funcţionând la capacitate maximă.
,,Ceea ce e important e faptul că staţia de osmoză funcţionează la capacitate maximă, împreună cu toate echipamentele aferente. Mă bucur că am ajuns în această etapă şi că suntem primii din ţară care am reuşit să rezolvăm problema levigatului produs de rampele neconforme istorice”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
C.P.

Articole din aceeasi categorie