Aproape opt sute de tineri au plantat puieţi pe coastele Triteniului

Privind sutele de sape, săpăligi, lopeţi şi cazmale coborâte parcă dintr-un desant în terminalul arid al localităţii Tritenii de Sus, aveai impresia că se pregăteşte o replică a trecutului, sub genericul: ,, Noi vrem pământ”, însă genericul de sâmbătă a avut cu totul o altă nobilă dimensiune, adică „Noi vrem păduri”.

În regim de voluntariat, aproape 800 de tineri, a căror vigoare a fost sprijinită de expertiza mai multor vârstnici cu profesii silvice, şi-au dedicat sâmbăta din ajunul Floriilor marii acţiuni de împădurire a celor 5 ha de pe abruptul deal din capătul sudic al Triteniului de Sus, la a cărui bază se află un modern teren de fotbal rânduit cum se cuvine de administraţia comunei.

Vremea excelentă desfăşurării acestei lucrări silvice, a adus la Triteni tineri şi tinere, elevi şi studenţi în principal, din Cluj – Napoca, Bucureşti, Oradea, Bistriţa – Năsăud, Tg. Mureş, Petroşani, şi alte localităţi din ţară, încât la ora nouă, dimineaţa, neavizaţii puteau bănui că acordurile decibelilor muzicali prevestesc deschiderea unei mari tabere naţionale.

Prin asociere, putem spune că a fost o tabără a muncii acestor minunaţi tineri, convocată pe internet, dar sponsorizată de Banca Transilvania, Autoklass, Mercedes, Camino şi Urbannect, societăţi cărora primarul comunei Tritenii de Jos, domnul Valer Saşa, le-a mulţumit în mod deosebit pentru sprijinul material, iar tuturor participanţilor le-a apreciat spiritul de solidaritate orientat spre un viitor mai bun, un aer curat, prin dezvoltarea acestui areal silvic înfiinţat azi în acest sat al comunei.

De asemeni, adăuga şeful administraţiei locale de aici, aduc mulţumiri ONG-uli ,, Tăşuleasa Social”, coordonatorului acestei importante acţiuni, domnului Alin Uşeriu, tuturor tinerilor care au participat, acum, şi anul trecut, la plantarea cu puiet a celor 10 ha de la Tritenii de Jos, operaţii ce vor spori confortul ecologic în această frumoasă zonă a Cîmpiei Transilvane.

Aplaudate au fost saluturile adresate tinerilor de către prinţul Nicolae, care a lucrat cot la cot cu soţia sa şi numeroşii participanţi la plantarea celor 20 de mii de puieţi din esenţele stejar, frasin, pin negru şi larice, lucrare la care s-a… încălzit destul de bine şi proaspătul temerar, Tibi Uşeriu, ce a dobândit recent, noi recorduri în mărşăluirile sale la polul friguros al planetei.

A fost o zi în care s-a încercat să se repare câte puţin din dezastrul defrişărilor fără noimă petrecute în ultimii ani, o zi în care eleva de numai şapte ani,venită din Cluj–Napoca, Mina Fedeş, a plantat pentru prima oară, iar Valer Covaci, din Tritenii de Sus, a dedicat eforturile nepoţilor săi, care vor creşte odată cu această plantaţie. Desigur, vizibilă a fost şi prezenţa prefectului de Bistriţa – Năsăud, care a venit însoţit de fiica sa, Sandra Ferenţ, şi a prefectului de Cluj, Ioan Aurel Cherecheş.

Aceste gesturi cu mare încărcătură civică, vor avea plăcute reverberaţii în timp, iar sponsorii le-au gratulat cu ceaiuri calde, apă, sucuri, dulciuri şi o masă comună la colţul ierbii ce schimbă culoarea pământului în această primăvară târzie, în care s-au legat multe prietenii pe un câmp ce va genera plusvaloare economică şi ecologică, de care aceşti subiecţi vor avea nevoie.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie